Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ferry hoppar av: "Kan inte stå bakom det…"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emmalisa Pauly
Foto: Maja Suslin / Tt
Foto: Darko Bandic

Björn Ferry hoppar av sitt uppdrag som ambassadör för organisationen Ren Idrott.

En av anledningarna är debattartikeln skriven av bland andra Ren Idrotts styrelseledamot Lars Fins, som handlade om att Riksidrottsförbundet gjorde fel när de avrådde från kosttillskott.

– När det tar vägar som jag inte kan stå bakom, då vill jag inte vara med, säger Ferry till SportExpressen.

Det var drygt en månad sen som längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip, längdchefen Johan Sares och Lars Fins, koncernchef för nordiska hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott, skrev en debattartikel om att Riksidrottsförbundet hade fel när de avrådde från att äta kosttillskott.

"Enligt Riksidrottsförbundet är all form av kosttillskott onödigt för såväl motionärer som atleter på absoluta högsta elitnivå - så länge man följer Livsmedelverkets rekommendationer. En inställning som vi anser är förlegad, felaktig och direkt vilseledande", skrev trion.

"Väljer att bara stödja Riksidrottsförbundet"

Debattartikeln fick den före detta skidskytten Björn Ferry att ilskna till - och nu lämnar SVT:s expert sitt uppdrag som ambassadör för Ren Idrott.

– Det stämmer, säger han till SportExpressen.

Avhoppet beror enligt Ferry till viss del på just trions debattartikel.

– Delvis är det så, det kan jag säga. Jag är dessutom ambassadör för Riksidrottsförbundens kampanj mot doping och man kan inte tycka olika saker. Och jag gillar inte det här med kosttillskott, den där artikeln som var i Expressen den tycker jag var helt värdelös, säger han.

– Den hade jag nog förväntat mig att de skulle ta avstånd ifrån men det har de inte gjort så då väljer jag att bara stödja Riksidrottsförbundet.

"Gillar inte det"

Ferry menar att det är märkligt att Lars Fins sitter i styrelsen för Ren Idrott samtidigt som han jobbar för ett företag som säljer kosttillskott.

– Jag tycker inte att man kan sitta i en styrelse för en sån organisation om man jobbar för ett kosttillskottsföretag. Det tycker jag är konstigt. Jag gillar inte det, säger Ferry.

– Man har ju Ren Idrotts logga på sina produkter och säger att det är hundra procent garanterat fritt från alla möjliga tillsatser och det är också svårt att garantera.

"Då vill jag inte vara med"

Ferry skulle också vilja se hårdare kontroller för de kosttillskott som säljs i butikerna.

– Jag gillar inte den glidningen som jag ser att gå mot kosttillskott när man tvärtom skulle kräva mycket hårdare kontroller. Att Livsmedelsverket borde kunna kontrollera kosttillskott, att det ska få bort den här gråzonen och att det inte borde få säljas om det inte är kontrollerat. Så tycker jag att det ska vara, alltså oberoende kontroller, säger Ferry.

– Och då känner jag att när det tar vägar som jag inte kan stå bakom, då vill jag inte vara med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.