Foto: Emmalisa PaulyFoto: Emmalisa Pauly
 Foto: Emmalisa Pauly
Foto: Maja Suslin / TtFoto: Maja Suslin / Tt
 Foto: Maja Suslin / Tt
Foto: Darko BandicFoto: Darko Bandic
 Foto: Darko Bandic

Ferry hoppar av: "Kan inte stå bakom det…"

Publicerad

Björn Ferry hoppar av sitt uppdrag som ambassadör för organisationen Ren Idrott.

En av anledningarna är debattartikeln skriven av bland andra Ren Idrotts styrelseledamot Lars Fins, som handlade om att Riksidrottsförbundet gjorde fel när de avrådde från kosttillskott.

– När det tar vägar som jag inte kan stå bakom, då vill jag inte vara med, säger Ferry till SportExpressen.

Det var drygt en månad sen som längdlandslagets förbundskapten Rikard Grip, längdchefen Johan Sares och Lars Fins, koncernchef för nordiska hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott, skrev en debattartikel om att Riksidrottsförbundet hade fel när de avrådde från att äta kosttillskott.

"Enligt Riksidrottsförbundet är all form av kosttillskott onödigt för såväl motionärer som atleter på absoluta högsta elitnivå - så länge man följer Livsmedelverkets rekommendationer. En inställning som vi anser är förlegad, felaktig och direkt vilseledande", skrev trion.

"Väljer att bara stödja Riksidrottsförbundet"

Debattartikeln fick den före detta skidskytten Björn Ferry att ilskna till - och nu lämnar SVT:s expert sitt uppdrag som ambassadör för Ren Idrott.

– Det stämmer, säger han till SportExpressen.

Avhoppet beror enligt Ferry till viss del på just trions debattartikel.

– Delvis är det så, det kan jag säga. Jag är dessutom ambassadör för Riksidrottsförbundens kampanj mot doping och man kan inte tycka olika saker. Och jag gillar inte det här med kosttillskott, den där artikeln som var i Expressen den tycker jag var helt värdelös, säger han.

– Den hade jag nog förväntat mig att de skulle ta avstånd ifrån men det har de inte gjort så då väljer jag att bara stödja Riksidrottsförbundet.

"Gillar inte det"

Ferry menar att det är märkligt att Lars Fins sitter i styrelsen för Ren Idrott samtidigt som han jobbar för ett företag som säljer kosttillskott.

– Jag tycker inte att man kan sitta i en styrelse för en sån organisation om man jobbar för ett kosttillskottsföretag. Det tycker jag är konstigt. Jag gillar inte det, säger Ferry.

– Man har ju Ren Idrotts logga på sina produkter och säger att det är hundra procent garanterat fritt från alla möjliga tillsatser och det är också svårt att garantera.

"Då vill jag inte vara med"

Ferry skulle också vilja se hårdare kontroller för de kosttillskott som säljs i butikerna.

– Jag gillar inte den glidningen som jag ser att gå mot kosttillskott när man tvärtom skulle kräva mycket hårdare kontroller. Att Livsmedelsverket borde kunna kontrollera kosttillskott, att det ska få bort den här gråzonen och att det inte borde få säljas om det inte är kontrollerat. Så tycker jag att det ska vara, alltså oberoende kontroller, säger Ferry.

– Och då känner jag att när det tar vägar som jag inte kan stå bakom, då vill jag inte vara med.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag