Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Får chansen i ödestävling - efter fyra veckors väntan

Stina Nilsson.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson, 27, hann göra en tävling som skidskytt, sedan satte coronapandemin stopp. 

Men nu kan SportExpressen avslöja att det är klart med ett nytt tävlingstillfälle. 

Och att det då finns möjlighet för den nyblivna skidskytten att kvalificera sig till både världscupen och IBU-cupen.

För en månad sedan gjorde Stina Nilsson sin tävlingsdebut som skidskytt. Under Sverigepremiären i Idre körde den före detta längdstjärnan ett sprintlopp och en kortdistans. I sprinten slutade det med tre bom och en elfteplats, i distansloppet gick det tyngre och Nilsson slutade 27:a efter att ha haft tio bom. 

Att Stina Nilsson inledningsvis inte skulle tävla i världscupen var ett tidigt beslut från landslagsledningen. Samtidigt ställdes IBU-cupen, nivån under världscupen, in fram till nyår. 

Då var planen att Stina Nilsson skulle skaffa sig tävlingserfarenhet på hemmaplan. Men då kom nästa bakslag när det svenska förbundet i samråd med regionerna beslutade att alla nationella tävlingar ställs in fram till och med den 14 december på grund av coronapandemin.

Men nu kan SportExpressen berätta att det är klart med ett nytt tävlingstillfälle. 

– Efter RF:s senaste besked har vi fått godkänt att genomföra en uttagningstävling här i Östersund, säger skidskytteförbundets presschef Håkan Blidberg. 

Tävlingen kommer att äga rum på skidstadion i Östersund 20–21 december, och bestå av två sprinttävlingar. 

Och den kan komma att bli avgörande för Stina Nilssons fortsatta tävlande. 

– Det är en uttagningstävling där det finns möjlighet, beroende på prestation, att kvalificera sig till både IBU-cupen och världscupen, säger Blidberg. 

”Jag har inte känt stress”

Stina Nilsson har sedan tävlingsdebuten i Idre för snart fyra veckor tränat hemma i Östersund. 

– Jag har inte känt någon stress över att jag inte har tävlat den här tiden. Jag har fortfarande mycket att lära på träningen. Och vi har dessutom haft tävlingsliknande moment på träningen så jag är väldigt nöjd med den här perioden efter Idre, säger Nilsson.  


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.