Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Som att döma någon för mord 40 år efteråt”

OS-guldmedaljören Jevgenij Ustjugov fälls för dopingbrott.Foto: GEPA PICTURES/ ROSS BURTON / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Terje och Johannes Thingnes Bö ingick i det norska stafettlaget som nu får bronset från OS i Sotji.Foto: GEPA PICTURES/ ANDREAS PRANTER / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
”Det hade känts bra att få återupprättelse”, säger Björn Ferry som var en del av det svenska stafettlaget fyra år senare.Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

ANTHOLZ/STOCKHOLM. OS-guldmedaljören Jevgenij Ustjugov fälls för dopingbrott. 

Det står klart efter att den före detta skidskyttens prover analyserats på nytt. 

Ryssland blir därmed av med stafettguldet från OS 2014.

Däremot inte medaljerna från OS 2010 och VM 2011 som hade inneburit brons till Sverige. 

– Tråkigt. Det hade känts bra att få återupprättelse, säger Björn Ferry som var en del av det svenska stafettlaget.

Under torsdagskvällen meddelade det internationella skidskytteförbundet IBU på sin hemsida att den före detta ryske skidskytten Jevgenij Ustjugov är misstänkt för dopingbrott mellan åren 2010 och 2014.

Om Ustjugov skulle fällts för doping under samtliga år hade han blivit av med alla medaljer, vilket är två OS-guld, ett OS-brons och två VM-silver.

Men under lördagsmorgonen kom besked på IBU:s hemsida att Ustjugov bara fälls för dopingbrott mellan åren 2013 och 2014, då han, efter att proverna analyserats på nytt, anses använt sig av förbjudna preparat.

Det innebär att Ryssland blir av med OS-guldet i stafett från Sotji 2014 som i stället går till Tyskland och dessutom ger Norge ett brons.

Däremot får Ryssland behålla medaljerna från stafetterna i OS 2010 och VM 2011. 

Hade man blivit av medaljerna hade det inneburit brons till Sveriges stafettlag där bland annat Björn Ferry ingick. 

– Jag vet inte vad man ska säga. Det klart att det är tråkigt. 

Är du förvånad?

– Man förstår ju att det är svårt, det är som att döma någon för mord 40 år senare. Hur samlar man tillräckligt med bevis för att det ska hålla i en rättslig prövning? Det kan inte vara så himla lätt.

– Men det är ingen rök utan eld, klart att det är någonting. Men har man inte tillräckligt för att det ska hålla så går det inte. 

– Nu är det inte så mycket att göra åt, men det hade känts rätt att få återupprättelse. 

Det finns dock fortfarande en chans att Sverige kan få medaljer i efterhand. CAS:s antidopningsavdelning ska utreda och komma med en dom angående OS 2010 och VM 2011. 

Friades första gången

Jevgenij Ustjugov utreddes redan 2018 för dopingbrott, då tillsammans med tre andra ryska skidskyttar. Men OS-guldmedaljören från Vancouver 2010 friades då. 

Svetlana Sleptsova fälls även hon för dopingbrott och blir av med samtliga resultat mellan åren 2013 och 2014. 

 

LÄS MER: Hanna Öberg tog mental hjälp direkt efter loppet 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.