Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: ”Stina måste göra det”

Stina Nilsson.
Foto: BILDBYRÅN
Björn Ferry.
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

OBERHOF. I dag gör Stina Nilsson sin internationella debut som skidskytt. 

Det blir Nilssons första riktiga test som skidskytt. 

Inför det är Björn Ferry tydlig med vad han tycker. 

– Stina måste ha bästa åktid om hon ska ha någonting på världscupen att göra överhuvudtaget, säger SVT-experten.  

I mars kom nyheten om att Stina Nilsson bestämt sig för att lämna längdskidåkningen för att i stället satsa på skidskytte. 

Strax efter det anslöt Nilsson till det svenska skidskyttelandslaget. Hon har hittills dock bara haft två tävlingstillfällen, i Idre i november och i Östersund i december, och det med blandade resultat. 

Men i dag gör Nilsson sin internationella debut som skidskytt när hon ställer sig på startlinjen i IBU-cupen, nivån under världscupen. I tyska Arberer väntar en sprint över 7,5 kilometer. 

”Blir en värdemätare”

Var Stina Nilsson står inför den tävlingen är svårt att veta menar den före detta skidskytten och numera SVT-experten Björn Ferry. 

– Hon har ju kört ett par tävlingar nu, och senast när det gick bra satte hon nio av tio skott. Men hon var ändå efter Bettan (Högberg) i åktid, så det är svårt att säga. Mycket kommer att hänga på hur fort Stina åker, säger Ferry som dock tycker att morgondagens internationella tävling är av stor vikt. 

– Det kommer att bli en bättre värdemätare när hon ställs mot bättre åkare. Det kommer ge en indikation om hur hon skulle stå sig på en världscuptävling. 

– Det är svårt att värdera de nationella tävlingarna. Det här kommer att bli det första riktiga testet för Stina. 

Vad måste hon göra för att ta en plats i truppen till Antholz, den sista världscuptävlingen innan VM?

– Hon måste slå de andra svenskarna i IBU-cupen. Det är väl kanske Bettan som ligger närmast på tur att sig in i världscuplaget och den som hänger löst i laget nu är väl Anna Magnusson. Sedan hade även Johanna Skotteheim det tufft senast, vi får se om det bara var en tillfällighet eller något bestående. 

– Men ska Stina ha något i världscupen att göra så ska hon ha bäst åktid på IBU-cupen. 

”Jag tror inte på Stina där”

VM i skidskytte i slovenska Pokljuka inleds den 10 februari. 

– Sverige har bara fyra platser där, plus reserver. Och Sverige har ett väldigt bra lag. Jag tror inte att VM är aktuellt för Stina. 

– Däremot kanske det kan bli aktuellt med världscuptävlingar efter VM, där tror jag att hon har en bra chans, om hon prestera bra innan dess. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.