Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ett stort skämt – det är inget rationellt beslut”

Skidskytteförbundet gör en storsatsning mot OS 2022 och 2026. På tisdagen presenterades en ny organisation samt landslaget där numera Stina Nilsson ingår.
Stina Nilsson satsar på skidskytte.
Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Hon är redan uttagen i skidskyttelandslaget.
Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Jean-Marc Chabloz är hennes skyttetränare.
Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson, 26, har bytt sport till skidskytte – och är omedelbart uttagen i svenska landslaget.

Situationen skapar förvåning utomlands.

”Hon behövde inte ens kvala in”, skriver ryska Ria Novosti.

– Jag förstår ingenting av det som händer i Sverige just nu, säger den finske journalisten Santtu Silvennoinen.

Den 22 mars kom beskedet att Stina Nilsson väljer att avsluta sin längdkarriär för att i stället satsa på skidskytte. Och i tisdags – bara 16 dagar senare – fick hon en plats i Sveriges skidskyttelandslag.

Men det handlar om en ”utvecklingsplats”.

Landslagsledningen ser henne framför allt som en spännande åkare inför OS 2022.

– Jag tycker att det är helt optimalt med den här utvecklingsplatsen, och att det inte var en ren A-lagsplats. Det hade varit svårt, dels för mig, men också för att det hade kunnat sinka gruppen i vissa hänseenden, säger Stina Nilsson till SportExpressen.

– Men just att den här platsen kan vara lite anpassad utifrån där jag är och behöver. Jag tror att det kommer bli hur bra som helst.

Beskedet om att Stina Nilsson kliver rakt in i landslaget blir nu till rubriker utanför Sveriges gränser.

”Inget rationellt beslut”

Den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti påpekar att hon fortfarande inte gjort någon tävling som skidskytt och därmed fick en landslagsplats utan att ”kvala in”. Finska MTV kallar det för ”ett snabbt genombrott” och Iltalehti skriver att Nilsson fick gå ”före i kön”.

– Det är inga stora rubriker om Stina Nilsson i Finland, men folk är så klart nyfikna på vad som händer, säger Santtu Silvennoinen som är journalist på just Iltalehti.

Han själv bevakar både längdskidåkning och skidskytte – och har svårt att förstå var Stina Nilsson håller på med.

– För mig var det här en bomb. Ett stort skämt. Det är inget rationellt beslut. Jag menar, har hon ens tränat skidskytte? Eller handlar det här bara om någon sorts protest mot turbulensen i längdlandslaget? Nej, jag förstår ingenting av det som händer i Sverige just nu.

Du tror inte att det här kommer bli bra?

– Vi får se. Det finns faktiskt en sak som gör att jag ser lite hopp i den här situationen.

Vad är det?

– Ni har ju Wolfgang Pichler på SOK (Sveriges olympiska kommitté). Om han blir Stina Nilssons personliga tränare, då förvandlas det här plötsligt till ett trovärdigt projekt.

Norske experten skeptisk

Stina Nilsson tränare just nu är Jean-Marc Chabloz, som är specialiserad på skytte. I en intervju med SVT berättar Chabloz att Nilsson just nu skjuter 1 200 skott i veckan och han beskriver henne som ”unik” i skidskyttevärlden med sin otroliga träningsiver.

Den norske experten Ola Lunde är dock tveksam till om 1 200 skott i veckan är rätt väg att gå. Han menar att hon borde skjuta färre skott – och ha större kvalitet i träningen.

– Det blir för dålig nivå på genomförandet, säger Lunde till NRK.

– Det blir ungefär som om du kör stora mängder lugn fysisk träning, det kommer inte få dig att åka fort på skidor.

Ola Lunde fortsätter:

– I stället för att skjuta 1 200 skott i veckan hade jag lagt tid på laserträning och sett till att varje skott blev optimalt genomfört.

OS- och VM-guldmedaljören Stina Nilsson, 26, lämnar längdskidåkningen och kommer hädanefter att tävla i skidskytte. I slutet av mars lämnade hon nyheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.