Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Erkänner nu – fråntas poäng och prispengar

Foto: GEORGE FREY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN HUEBNER/VOIGT / IMAGO/JAN HUEBNER/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Johannes Thingnes Bö blir fråntagen världscupspoäng och prispengar. 

Den norske skidskyttestjärnan har medgett att han har brutit mot de officiella tävlingsreglerna. 

Johannes Thingnes Bö är skidskyttets självklare gigant för tillfället. Han har dominerat i världscupen under den gångna säsongen och leder överlägset i den totala poängställningen. Men nu ska hans 291 poäng stora ledning ner till tvåan Alexander Loginov kapas med 43.

Thingnes Bö ska nämligen fråntas poängen som han inkasserade i och med en fjärdeplats i tävlingarna i Soldier Hollow 16 februari. Han ska också lämna tillbaka sina prispengar: ungefär 70 000 kronor. 

 

MISSA INTE: VM-guiden – 204 sidor om vinterns mästerskap. 

 

Fråntas poängen

Detta efter att Thingnes Bö själv erkänt att han bröt mot reglerna under tävlingen och bara avlossade fyra av sina fem tillgängliga skott under den sista skjutningen. Av säkerhetsskäl ska samtliga skott skjutas, stipulerar stadgarna. 

– Vi känner Johannes och vet att han känner starkt för fair play, så vi visste att han skulle vilja bevara våra tävlingars integritet. Vi tycker att vi har nått den bästa möjliga lösningen, eftersom Johannes varit villig att göra det bästa för sporten, säger det internationella skidskytteförbundets tävlingschef Felix Bitterling i ett uttalande.  

 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte 2018/2019 – allt du behöver veta 

 

”Trädde fram själv”

Thingnes Bö säger att han betraktar saken som ”utspelad”.

– Jag gick fram till domarna på tävlingen och erkände att jag hade brutit mot reglerna och att det var mitt eget fel. Jag vill poängtera att jag inte hade fått något straff om jag inte hade trätt fram själv. Nu hoppas jag att IBU kommer att göra allt de kan för att förhindra liknande misstag i framtiden. Det är aldrig lätt att behöva mista världscupspoäng, men jag hoppas att andra idrottare kan hitta motivationen och styrkan att vara lika ärliga som jag, i andan av fair play, och ta ansvar för sina framtida misstag, säger Thingnes Bö. 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta. 

LÄS MER: Vinterstudion 2019 – så sänder SVT hela vintern