Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En stor ära och jag känner mig hedrad”

Hanna Öberg på Borgholms idrottsplats. Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hanna Öberg och Kronprinsessan ger varandra en kram. Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Öberg poserar med sin guldmedalj från VM. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

BORGHOLM/STOCKHOLM. OS-guld, VM-guld och nu går hon i Gunde Svans, Peter Forsbergs och Charlotte Kallas fotspår. 

Hanna Öberg har tilldelats Victoriastipendiet 2019. 

– Det känns stort. Det är en stor ära och jag känner mig hedrad att ta emot ett sånt här pris. Det är speciellt när det kommer från kronprinsessan och kungafamiljen.

Sedan 1979 har Victoriastipendiet delats ut till en svensk idrottare i samband med kronprinsessan Victorias födelsedag den 14 juli. Ingemar Stenmark var den förste som tog emot priset och han har följts av en rad framstående svenska idrottsutövare. 

Den senaste i raden är skidskytten Hanna Öberg, 23. För 18 månader sedan kom Öberg till OS i Pyeongchang som en lovande talang. Men hon lämnade Sydkorea som tvåfaldig OS-medaljör (ett guld och ett silver). 

Hanna Öberg om sin framgångssaga

I vintras följde hon upp det med att ta tre medaljer på hemma-VM i Östersund (en av varje valör). 

– Det har gått fort. De senaste två säsongerna har det hänt väldigt mycket. Jag har alltid haft en dröm om att kunna bli en så bra skidskytt som möjligt och vinna stora tävlingar. På något vis har jag varit förberedd på vad som komma skall, även om det är svårt att vara förberedd på allt. Jag har varit medveten om att det är mycket som kommer till runtomkring. Ska man vara en skidskytt av absolut världsklass kommer jag ha media runt mig, ett helt annat förhållningssätt till att jobba med sponsorer, ha andra åtaganden, säger hon och fortsätter: 

– Hittills tycker jag att det har gått bra. Sedan är det klart att man alltid måste hitta någon balans i det hela. Det är jag fortfarande ny i – att veta hur mycket man kan göra runtomkring. Min huvudsakliga verksamhet är fortfarande träningen, det är det som är det viktiga. Det viktigaste är att jag fortsätter vara en bra skidskytt, och en ännu bättre skidskytt. Det är huvudmålsättningen, samtidigt som att vara elitidrottare . Det handlar om att hitta en balans där jag kan vara en så bra skidskytt som möjligt – samtidigt som jag kan göra saker på sidan om också. Att göra sponsorsaker, samarbeten och att träffa media tar ju tid från att äta, träna, sova. Det handlar om att ha balans i det hela. Det är något som jag också tycker är väldigt givande och spännande att hålla på med, det är ju också svårt att tacka nej till saker. Men jag måste också prioritera träning och återhämtning.

Hanna Öberg om kändisskapet

Har det varit en utmaning att hitta balans?

– Jag har kanske gjort någon sak för mycket så att jag har fått ta någon vilodag extra, men än så länga har det inte blivit ett problem.

Hur har kändisskapet påverkat dig?

– Min vardag har egentligen inte förändras jättemycket. Jag bor på samma ort som innan, i Östersund, och är tillsammans med stora delar av landslaget. Det är en stor trygghet i att det inte har skett några stora förändringar i min närmsta vardag. Sedan är det klart att nu jobbar jag med en manager och presskontakt och det är något helt nytt. Men träningen och personerna jag umgås med där är väldigt likt. Det är ju en stor trygghet och det tror jag underlättar mycket.

Hur ser du på den närmsta tiden?

– Det jag drivs av är ju att utvecklas och bli en ännu bättre skidskytt. Jag upplever själv att jag har många saker kvar att jobba och bli bättre på. Jag känner att jag har potentiell att utveckla delar för att bli en ännu bättre skidskytt. Jag är också medveten om att man aldrig kan förvänta sig att det ska gå spikrakt uppåt, utan en idrottskarriär har alltid sina toppar och dalar. Ska man vara med under en längre tid kommer det alltid att finnas hinder på vägen. Jag är öppen för det samtidigt som jag är fokuserad på att hela tiden bli bättre.

”Många andra tjänar mycket mer än mig”

Hur ser det ut rent ekonomiskt – blir du rik på det här?

– Haha, det är klart att ekonomiskt är det skillnad nu jämfört med för två år sedan. Men allting är ju relativt. Det finns många andra idrottare som tjänar mycket mer pengar än mig. Samtidigt har jag dragit in så att jag klarar mig under den senaste säsongen.

Hur mycket erbjudande får du?

– Jag har några sponsorer, men det är fortfarande inte så att det är folk som står på kö på det sättet. När det gäller sponsorer och samarbeten vill jag göra saker jag kan stå för. Det ska vara bra grejer.

Har du tackat nej hittills?

– Det har väl hänt. Men det handlar mycket om att det ska stämma överens med det varumärke jag vill bygga.

Vilket varumärke är det?

– Haha, det ska vara saker som stämmer överens med mig, med vad jag brinner för. Det ska vara bra, vettiga saker, gärna hållbart och gynna motion och välmående. Gärna göra gott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.