Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"En av de bästa idrottarna i hela världen - någonsin"

Magdalena Forsberg fyller 50 år.
Foto: YLWA YNGVESSON
Forsberg efter en av sina bronsmedaljer i OS 2002.
Foto: KEVIN LAMARQUE / SCANPIX SVERIGE AB , REUTERS

Hon är en av de mest framgångsrika och folkkära i svensk idrottshistoria.

I dag fyller Magdalena Forsberg 50 år.
Det här är berättelsen om skidskytten som blev bäst i världen.
– Hon var min stora idol, säger Helena Ekholm, trefaldig VM-guldmedaljör.

Mora, Dalarna. 

Nästan 24 år har hunnit passera sedan Wolfgang Pichler och Magdalena Forsberg träffades för första gången uppe i de svenska urskogarna. Pichler minns ändå den där dagen som i går. Det är svårt att inte göra det.  

– Jag kommer ihåg det exakt. Magdalena kom fram och frågade mig vad jag ville i Sverige. 

Wolfgang Pichler skrattar gott när han återberättar konversationen från deras första möte med varandra.

– Då svarade jag att jag ville vinna medaljer. Men då sa hon bara att ”vi vinner ju aldrig medaljer”. 

Pichler blir allvarlig för en sekund.

– Då sa jag att vi skulle ändra på det.

* * * 

I en tid där idrottstalanger ofta slår igenom redan innan de ens hunnit fylla 20 år är det extra intressant att blicka tillbaka på fenomenet Magdalena Forsberg. Efter att ha varit en enorm talang i längdskidor gick karriären i stå. 

Men det var aldrig tal om att lägga skidorna på hyllan. Tävlingsmänniskan Magdalena Forsberg valde i stället att satsa på skidskytte. Där skulle hon minsann bli bäst i världen, trots att hon hunnit fylla 26 år.

Och det var alltså i den här vevan som hon stötte ihop med skidskyttetränaren Wolfgang Pichler i lilla Mora. 

Kände du direkt när du träffade henne hur bra hon kunde bli? 

– Det vet man aldrig innan. Men jag var väldigt optimistisk och trodde att hon skulle kunna uppnå stordåd, berättar Pichler. 

Hans föraningar skulle visa sig stämma ganska bra. Eller snarare väldigt bra. 

Wolfgang Pichler hjälpte Forsberg mot toppen.
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Vann världscupen sex gånger

1996, tre år senare och bara några månader innan Forsbergs 29-årsdag, kom så första VM-medaljen i skidskytte. Det var i Ruhpolding, Pichlers hemstad, och valören var brons. 

– Första dagen var skidorna inte bra så vi gjorde lite ändringar. Väl i loppet, 300 meter innan målet, frågade jag en ryss med massa datorprogram hur ställningen var och då låg Magda precis lika med en ryska. Då kände jag att hon kunde klara det. I mål var hon en sekund före och det blev starten på en fantastisk karriär, säger Pichler.

– Efter det hade vi en stor fest hemma hos mig, det var en riktigt bra fest. 

Det skulle bli elva ytterligare VM-medaljer efter det där klassiska bronset. 

Dubbla guld i Brezno-Osrblie 1997, ett guld i Pokljuka 1998, ett guld i Oslo 2000. Dubbla guld i Pokljuka 2001. 

Magdalena Forsberg vann totalt tolv VM-medaljer.
Foto: BJÖRN OLSSON / KAMERAREPORTAGE PRESSENS BILD

Det är en resultatrad som är ganska unik i sig, med sex VM-guld. Men Magdalena Forsberg var inte bara bra i mästerskap. Hon var alltid bra. I varenda tävling hon ställde upp i. Mellan åren 1997-2002 vann hon den totala världscupen varenda gång. Sex år i rad. 87 pallplatser, 42 världscupsegrar. Än i dag är hon den segerrikaste kvinnliga skidskytten genom alla tider. 

Wolfgang Pichler väljer dock att se det hela ur ett annorlunda perspektiv. Han är lite besviken. 

– Hon var en talang, men hade otur. Hon började för sent med skidskyttet. Hon kunde ha vunnit världscupen tio gånger i stället för sex. 

Avslutade karriären efter OS

OS i Salt Lake City 2002 blev Magdalena Forsbergs stora farväl från världseliten. Det hade bara gått sex år sedan första mästerskapsmedaljen, men den snart 35-åriga superstjärnan ville skaffa familj. 

– Jag känner glädje, enbart glädje. Det är så otroligt skönt att få börja ett normalt liv, sa hon till Aftonbladet efter karriärens sista lopp.

– Ibland fattar man inte vad man ställt till med. Jag känner mig inte speciell på något sätt. Jag är bara Magdalena, sa hon till Aftonbladet efter karriärens sista lopp.

Forsberg efter OS-bronset i sprint 2002.
Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX / SCANPIX SVERIGE AB

En av de som minns Forsbergs sista mästerskap i Salt Lake City är Anna Carin Zidek. Hon har själv vunnit flera tunga medaljer i skidskytte på 2000-talet, men på den tiden var hon uttagen till OS i längdskidor. 

– Vi bodde på samma ställe där när hon tog sina två bronsmedaljer. För egen del var det mästerskapet ingen jättehöjdare, men jag minns hennes lopp. Efteråt när de kom tillbaka firade vi av Magda och hennes medaljer, säger Anna Carin Zidek.

– Staffan (Eklund, dåvarande förbundskaptenen) hade lovat att springa naken runt huset om hon tog medalj.

Gjorde han det? 

– Ja, fast jag tror han fuskade med en handduk. 

Samtidigt satt Helena Ekholm hemma i Sverige och följde allting på tv. Några år senare skulle hon bli trefaldig VM-guldmedaljör i samma sport. 

– Jag satt uppe på nätterna och kollade, det var riktigt kul att se.

* * *

13 VM-medaljer, två OS-brons, sex totalsegrar i världscupen. Men Forsberg hann också med att vinna Jerringpriset hela fyra gånger – fler än någon annan svensk idrottare någonsin. Det är svårt att argumentera mot att Magdalena Forsberg är en av de bästa svensk idrott skådat. Men hur blev hon så bra? Hur blev hon bäst i världen? 

Wolfgang Pichler, som jobbade närmre Forsberg än någon annan under hennes karriär, förklarar:

– Hon hade verkligen allting som man behöver för att bli bäst i världen. Det räcker inte med rå talang, man behöver också arbetsviljan. Hon var alltid seriös och ville alltid bli bäst. Och det blev hon ju. Men det var inget man gjorde på en vecka, hon hade samma disciplin och fokus under många, många år. Att bli bäst i världen kräver hårt arbete och det lade hon ner. 

"Vi litade blint på varandra"

Pichler fortsätter, hyllningarna av Forsberg väller ur hans mun: 

– Hon var en grym atlet. Hon hade en grym disciplin och arbetsvilja. Det har hon än i dag. Det var en dröm för varje coach, det jag sa gjorde hon. Hon var grym. 

Den bästa du jobbat med? 

– Oh ja, självklart. Hon är en av de bästa kvinnliga idrottarna i hela världen – genom alla tider. 

Hur var hon att jobba med? 

– Vi litade blint på varandra. Vi var ett riktigt team och kom varandra nära. Hon var alltid seriös och hade stor talang. Vi hade aldrig några hemligheter, jag visste att man alltid kunde lita på henne till 100 %.

Wolfgang Pichler återkommer ofta till de tajta vänskapsband som formats med Forsberg.

Har ni kontakt i dag? 

– Ja, riktigt bra kontakt. 

Pratar ni ofta? 

– Vi har nära kontakt, även om vi inte pratar med varandra varje vecka. Vi är kompisar. Skidskyttet var en sak, men när man jobbat tillsammans med varandra så länge då bygger man upp en riktigt varm vänskap. Vi är väldigt bra kompisar.

Hur är Magdalena som människa? Hur skulle du beskriva henne? 

– Väldigt seriös, hårt arbetande. Allting hon gör har hon ett mål med. Hon är en arbetsnarkoman och kan arbeta väldigt mycket. Man måste komma ihåg att hon jobbade 9-17 under sin karriär. I 3-4 år när hon vann världscupen började hon träna vid åtta på morgonen sen åkte hon hem, bytte om och jobbade 9-17 innan hon började träna igen mellan 18-20. Hon var tuff. 

Anna Carin Zidek beskriver Magdalena Forsberg som en stor förebild.
Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

"Hon var en riktig förebild"

Samtidigt som Wolfgang Pichler mest pratar om Forsberg i termer som ”vän”, har Anna Carin Zidek och Helena Ekholm en annan ingång. 

– Hon var en stor förebild för mig. Jag såg att hon hade lyckats och kände att jag i alla fall kunde prova, säger Zidek, som gick samma väg som just Forsberg, från längdskidåkning till skidskytte.

– Hon var den stora idolen, det var hon som gjorde att jag ens visste vad skidskytte var för något. Det var grymt inspirerande se hur bra hon var. Man kände att man skulle vilja stå där själv, säger Helena Ekholm och fortsätter: 

– Hon är fantastisk även som person, alltid glad och fötterna på jorden. När man träffar henne känns hon lika genuin som på tv.

Wolfgang Pichler om någon vet hur mycket ”Magda” betytt för skidskyttesporten.

– Ja, hon var en riktig förebild. Magda visade de andra vad som krävs för att bli bäst. Hon var nyckeln för svenskt skidskytte.

50 år med höga ambitioner. 50 år med tävlingssinne. Wolfgang Pichler har dock svårt att ta in att det är just 50 hans bästa vän ska fylla.

– Jag måste säga att hon verkligen inte ser ut att vara 50. 

Magdalena Forsberg

Ålder: 50
Bor: Utanför Sundsvall
Gör: Skidskytteexpert på Discovery Networks Sweden
Karriären i siffror:
2 OS-medaljer
6 VM-guld
6 segrar i totala världscupen
13 VM-medaljer
42 segrar i världscupen
87 pallplatser i världscupen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.