Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elvira Öbergs succé i Holmenkollen – säkrar andraplatsen i totala världscupen

Elvira Öberg.
Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Elvira Öberg på OS.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

STOCKHOLM/HOLMENKOLLEN. Det blev en åttondeplats för Elvira Öberg i jaktstarten i Holmenkollen. 

Trots det säkrade hon andraplatsen i den totala världscupen - och hyllas av sin storasyster. 

– Hon har blivit en skytt av absolut världsklass, säger Hanna Öberg till SportExpressen. 

Elvira Öberg gick ut för att jaga i kapp den norska duon Tiril Eckhoff och Marte Olsbu Röiseland i jaktstarten när hon begav sig ut som sjuttonde åkare i spåret. Efter fullt skytte i det första skyttet kom det dessvärre en bom i både skytte två och skytte nummer tre. 

Inför det fjärde och sista skyttet var avståndet nästan två minuter upp till toppen. 

– Ett stabilt lopp från min sida. Jag håller avståndet till täten. Det blev bom för mycket mycket för att vara nöjd, men det är ett godkänt lopp, säger Elvira Öberg. 

”Det är fantastiskt bra”

Loppet vanns av Tiril Eckhoff följt av totalsegraren Marte Olsbu Röiseland. 

För Elvira Öberg blev det en åttondeplats, 1:29 bakom segrande Eckhoff. Trots det säkrade hon andraplatsen i världscupen. Det är första gången en svensk damåkare tar en pallplats i den totala världscupen sedan Helena Ekholms tredjeplats 2010/11. 

– Det är fantastiskt bra. Vi ska också se på hennes utveckling de sista tre åren. Hon har kommit in i det här laget som en rookie, långt ifrån bra och utvecklats varje år och inte börjat för tidigt. Hon har steppat upp varje år nu är hon på andraplats i världen, det är riktigt häftigt, säger landslagstränaren Johannes Lukas. 

Har möjligheter att ta hem totalen

Att Elvira Öberg bara är 23 år gammal och redan tvåa i världen bådar gott inför framtiden. Hon hyllas också av sin syster, Hanna Öberg. 

– Hon har blivit en skytt av absolut världsklass, det är kul att se. Hon har levererat på en hög nivå hela året. Det är inspirerandeför mig också att ha henne där och att vi kan sparra och göra varandra. Så bra som möjligt

Elvira Öberg hoppas nu kunna ta hem förstaplatsen i den totala världscupen de kommande åren. 

– Jag är jättenöjd, det är klart att man vill nå upp till Marte. Men herregud, det är min tredje världscupsäsong och jag är 23 år. Jag har lärt mig otroligt mycket och utvecklats. Jag har blivit många erfarenheter rikare och jag har möjligheter de kommande åren att ta hem totalen, säger Elvira Öberg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.