Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elvira Öberg och Jesper Nelin smittade med covid efter fest

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Efter världscupavslutningen i Holmenkollen festade norska och svenska skidskyttar till det – och veckan därpå har minst 13 skidskyttar konstaterats smittade av covid-19.

– När tävlingarna var slut och det var dans så körde ju alla utan (munskydd). Då går det fort, säger Jesper Nelin, som är en av de smittade, till SVT.

Även Elvira Öberg har smittats och missar därför SM-tävlingarna i Piteå.

Skidskyttestjärnan Elvira Öberg meddelade via sin Instagram att hon testat positivt för covid-19. Hon lade upp en bild på sig själv tillsammans med ett positivt självtest.

”Jaha, då var det min tur också”, skrev hon.

Under OS tog Öberg två individuella silver och ett guld tillsammans med laget i damstafetten. Förra veckan i världscupavslutningen i Holmenkollen säkrade hon även andraplatsen i den totala världscupen.

Landslagskollegorna smittade

– Jag hade verkligen sett framemot att avsluta säsongen på hemmaplan. Det enda jag är glad över är att jag klarat mig så länge över hela världscupsäsongen och hade möjligheten att göra mitt bästa i OS, säger Öberg till NSD.

För tidningen berättar Öberg att hon än så länge inte mår dåligt, utan bara har lite ont i halsen.

– Men det är osannolikt att jag skulle kunna tävla under SM-veckan, säger hon.

Även landslagskollegorna Jesper Nelin och Malte Stefansson har testat positivt och kommer inte tävla under SM-veckan.

Tävlingarna för skidskyttarna i SM inleds på lördagen.

”Flera som var sjuka”

Efter världscupavslutningen i Holmenkollen anordnades det en stor fest i Norge och sen dess har även norska skidskyttar insjuknat i covid-19.

För SVT beskriver Jesper Nelin festen.

– Det var en bra tillställning. Vi visste ju att det var flera som var sjuka under veckan innan. Så inte så konstigt om det letade sig dit och smittade många. Norge och Sverige har ju inga krav på munskydd heller och när tävlingarna var slut och det var dans så körde ju alla utan. Då går det fort, säger 29-åringen till SVT.

Enligt norska nyhetsbyrån NTB är det totalt tio skidskyttar som testat postivit, bland andra Marte Olsbu Røiseland, Tiril Eckhoff, Ingrid Tandrevold, Sturla Holm Lægreid och Vetle Sjåstad Christiansen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.