Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elvira Öberg missar segern i masstartscupen i skidskytte

Elvira Öberg.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Elvira och Hanna Öberg efter målgång.
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Elvira Öberg
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Linn Persson.
Foto: KIMMO BRANDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

HOLMENKOLLEN/STOCKHOLM. Elvira Öberg snuvades på titeln i masstarstscupen. 

På grund av sin egen lagkamrat. 

Öberg slutade femma, en tiondel bakom fyran Linn Persson i säsongens sista världscupstävling. 

– Jag tappar huvudet lite när det betyder som mest, säger Elvira Öberg.

Inför tredje skyttet var så väl Linn Persson som Elvira Öberg i topp tillsammans med Lisa Theresa Hauser.

Men efter en bom vardera tappade svenskorna 24 sekunder på Hauser som sköt fullt. 

Elvira Öberg visade dock bra krut i spåret och inför säsongens sista skytte var det helt öppet om topplaceringarna och Elvira var endast tre sekunder bakom tvåan Marte Olsbu Röiseland. 

Snuvades av lagkamrat

Då bommade samtliga av de sju främsta åkarna och i stället gick fransyskan Justine Braisaz-Bouchet ut i ledning och tog sedan hem i tävlingen. 

Därbakom blev det dramatik om platserna bakom och i och med Braisaz-Bouchets seger var Elvira tvungen att sluta minst fyra för att ta hem masstartscupen. 

Och Öberg låg länge fyra men på upploppet fick hon se sig besegrad - av lagkamraten Linn Persson. 

Persson knep fjärdeplatsen, en tiondel före Elvira Öberg som därmed blir tvåa i masstartscupen

Därmed går Elvira Öberg miste om prissumman på 100 000 kronor. 

– Det är surt och det hade jag kunnat göra bättre på spurtvarvet. Det har jag i mig. Men jag tappar huvudet lite när det betyder som mest, säger Öberg själv.

Elvira: ”En otrolig säsong”

Hon fortsätter:

– Det är klart man grämer sig litegrann. Men jag kommer nog släppa det snabbt och vara nöjd över att jag är med i slutet av säsongen och gör två bra tävlingar den här helgen. Det är en otrolig säsong. Men jag ska vara etta nästa år.

Att Persson snuvade Elvira på fjärdeplatsen är inget hon lägger större vikt vid. 

– Jag visste att det var några andra tjejer och att det var så att: ”ser ni dem så försök gå om”. Men jag vet inte vilka det var riktigt. Det är ingenting jag tänker på. 

”Hade inte kunnat drömma om mer”

Efter en säsong som gått från en första världscupseger (som blev fyra totalt) till ett OS-silver är det svårt för Elvira Öberg att vara annat än nöjd i slutändan.

– Jag är jättenöjd med det här året. Det har levt upp till alla förväntningar. Jag har inte kunnat drömma om mer. Min första världscupseger betyder mycket och så klart även OS-silvret. För mig som idrottare var det min första medalj på seniornivå. Jag gör mitt bästa lopp när det betyder som mest.

– Det är stora milstolpar i min karriär. Jag visade att jag är en av de bästa i världen. Det bevisade jag för mig själv och andra. Jag känner verkligen att jag har framtiden för mig. Jag ser verkligen många områden där jag kan utvecklas och ser framemot vad som kommer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.