Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elisabeth Högberg om kostproblemen

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg
Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Elisabeth Högberg, 28, hade kostproblem i flera år.

Nu väljer Sveriges bästa skidskytt att berätta om hur kroppen tog stryk.

– Min mens upphörde under sju års tid på grund av att jag åt för dåligt och lite, säger hon till SVT.

I dag är Elisabeth Högberg, 28, Sveriges bästa skidskytt på damsidan.

Högberg förväntas, och hoppas själv, göra sin bästa säsong i karriären och vann också SM i masstart.

Men när Högberg i dag gästade SVT var det inte bara för att tala om hennes framsteg som skidskytt. Högberg valde i stället att tala öppet om kostproblem som påverkade henne under flera år.

– Det började efter gymnasiet när jag började träna mycket med Wolfgang Pichler. Jag trodde att jag åt bra och tillräckligt, och att jag tränade bra och mycket, men till slut försvann mensen. Och när man bara har män runtomkring sig är det tabu att prata om, säger hon.

– Jag var låg på energi. Jag trodde inte att jag mådde så dåligt utan det var först när jag fick hjälp som jag insåg att jag kunde må så mycket bättre. Jag tränade som vanligt, men fick kanske inte ut allt under träningarna. Humöret var mer upp och ner då, jämför med nu. Men jag trodde det berodde på träningen, att jag var trött och sliten.

Elisabeth Högberg: "Är viktigt att prata om"

Elisabeth Högberg utvecklades inte på det sätt hon hade hoppats på. Hon tog inte de steg hon förväntades göra. Men nu, efter att hon pratat om problemen och tagit hjälp, har hon fått ordning på kosten.

– Jag tycker att det här är viktigt att prata om. Jag har pratat med vänner om hur jag reagerade, påverkades och vad jag fick hjälp med. Jag har inte skrivit om det eller pratat om det utåt utan jag har först och främst velat hjälpa mig själv. Jag har inte hittat alla bitar än, men jag är på god väg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.