Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekholm om Ferrys utspel: "Blir sårad"

Foto: Sven Lindwall

Helena Ekholm blir överrumplad – och ledsen – när SPORT–Expressen berättar för henne att Björn Ferry i sin bok anklagar henne för att ha mobbat två tjejer i skidskyttelandslaget.

– Jag blir sårad. Han sa aldrig någonting när vi var mitt uppe i det. Varför gjorde han inte det om han nu tyckte det var så mycket som var fel?

Den tidigare skidskyttedrottningen finner sig dock snabbt:

– Även om jag är sårad nu, vet jag att det kommer en dag i morgon också. Det lär snackas om Björns bok i några dagar och sedan inget mer.

SPORT–Expressen pratade i går med Helena Ekholm, och berättade vad Björn Ferry skriver i "Ferrytales" om skidskyttets damlag.

Ekholm hade inte haft möjlighet att läsa något i förväg och SPORT–Expressen får därför redogöra för henne om Ferrys mobbningsanklagelser.

Håller du med om den indelning av damlandslaget som Ferry beskriver – att det fanns ett fyras gäng bestående av dig, Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg som mobbade Anna–Karin Strömstedt och Ingela Andersson?

– Det var absolut inte så som Björn beskriver det. Det är klart att jag, Jenny, "Bettan" och Anna Maria är väldigt tajta och har alltid varit det. Vi bor i Östersund och har tränat ihop i väldigt många år. Men att vi skulle mobba några andra, det vill jag dementera, säger Ekholm.

"Det gick upp och ner"

Helena Ekholm vann under sin aktiva karriär bland annat tre VM-guld och tog 13 individuella segrar i världscupen.

Hur vill du beskriva den stämning som var mellan er sex tjejer?

– Det är klart att det gick upp och ner som med alla grupper av människor. Men på det stora hela tycker jag att vi hade en väldigt bra stämning.

Ferry menar ändå att det förekom mobbning och att du borde ha satt stopp för den, eftersom du var ledaren, ettan.

– Jag har aldrig sett mig som det. Jag såg oss hela tiden som ett lag, och jag skulle aldrig ha utnyttjat mina bättre resultat för att bli en ledare på grund av dem, förklarar Ekholm.

Men det var ju du som vann i princip allt, och de andra var långt efter. Kunde de då inte känna en känsla av underlägsenhet?

– Det hoppas jag verkligen inte att de gjorde. Jag har aldrig känt mig som mer värd bara för att jag tog medaljerna.

Ferry anser att det var en mobbning som innehöll syrliga kommentarer bakom ryggen och utfrysning – känner du igen det?

– Nej, det gör jag inte. Verkligen inte. Men om Björn uppfattar det så får det stå för honom.

– Jag förstår inte vad han är ute efter, och det känns som att vi inte varit på samma planet.

"Hade inga ovänner"

– Jag kan hålla med om att vi inte hade jättebra stämning alltid. Det fanns upp- och nergångar, men det tror jag det blir med alla som lever så tätt tillsammans som vi gjorde. Man går bättre ihop med vissa, men jag hade inga ovänner i damlaget.

Så det är inga problem för dig att se Anna-Karin Strömstedt och Ingela Andersson i ögonen i dag när ni träffas?

– Nej, nej. Jag ser dem som vänner.

Är du förvånad att Björn skriver det här överhuvudtaget?

– Jag är inte förvånad över något när det gäller honom. Jag är ändå undrande över att han gjort så många iakttagelser, eftersom han mest tänker på sig själv.

Hur var din och Ferrys relation när ni var aktiva?

– Den var bra, men vi har ingen kontakt nu efteråt. Vi har bara sprungit på varandra några gånger.

Vad kommer du att säga till Ferry nästa gång ni ses?

– Vi lär prata om det här, men jag får ta det från den skämtsamma sidan. Det spelar ju ingen roll vad jag säger; Björn kommer inte att skriva om sin bok på grund av mig. Jag vet hur Björn är och han tar inte åt sig.

Har Ferry ett stort behov av att synas?

– Han är jättetrevlig att umgås med, men han har ett av Sveriges största egon. Han tänker mycket på sig själv.

Hur reagerar du när jag berättar alla de här sakerna för dig?

– Jag blir sårad. Han sa aldrig någonting när vi var mitt uppe i det. Varför gjorde han inte det om han nu tyckte det var så mycket som var fel? I stället sparar han det till han släpper en bok. Han borde ha tagit det med oss om det nu var så fruktansvärt.

– Även om jag är sårad vet jag att det kommer en dag i morgon också. Det lär snackas om Björns bok i några dagar och sedan inget mer. Både Anna–Karin och Ingela är mina vänner, och det hade de inte varit om de tyckt att jag behandlat dem illa, säger Ekholm.

"Har aldrig varit mobbad"

Anna–Karin Strömstedt känner inte heller igen sig i det som står i "Ferrytales":

– Jag har aldrig varit mobbad som skidskytt och definitivt inte upplevt det så.
Ingela Andersson skriver i ett sms:
"Jag vill bara säga att hela grejen är uppförstorad. Vi har kanske inte haft världens bästa stämning i alla lägen men vi är alla individuella idrottare trots att vi är ett lag så ibland blir det fel. Men det har absolut inte varit tal om någon mobbing och vi kommer alla väldigt bra överens nu."

 

UTDRAG FRÅN BJÖRN FERRYS BOK:

 

Masstart. Bara de trettio bästa får vara med. Fredrik höll på att vinna igen. Fyra, knappt slagen i spurten, tysken Andreas Birnbacher vann. För tredje gången i år.

Och jag tyckte att den vind som kom dragande från höger på andra liggskyttet såg tämligen klen ut, men den visade sig flytta skotten ändå och jag bommade tre till vänster och vips hamnade jag i ett vakuum på tjugonionde plats. Följde upp med två fulla hus i stående, ut som tjugofemma på sista rundan och då kände jag att äntligen, äntligen! Benen svarade, hornen växte ut, adrenalinet pumpade i armarna och herrejävlar vad jag vevade med extremiteterna, drog förbi sju man, i mål som artonde. Bästa slutrunda med över fem sekunder. Tretton sekunder efter dagens bästa åktid. Skönt som fan att se att det går. VM kan bli kul!

Och Håkan Juholt avgick idag. Och att han ser ut som Fredrik Lindströms pappa Svante är lite lustigt. Skickade in en bild till Aftonbladet igår på Svante, borde platsa på "lika som bär". Tror att Svante röstar på centern. Skogsägare från Thorbjörn Fälldins hemtrakter brukar göra det.

Skjortan åkte på till middagen idag också. Det är bara Helena som får tävla av damerna imorgon, övriga åker hem. Och det firar vi. De vill åka hem och jag vill att de åker hem. En "win-win situation".

Stämningen bland brudarna har nog aldrig varit sämre. Ett rejält lågtryck som känns lång väg. Mobbing är vad det är. De fyras gäng bestående av Anna Maria Nilsson, Jenny Jonsson, Helena Ekholm och Elisabeth Högberg mot Ingela Andersson och Anna Karin Strömstedt. Riktigt frostigt. Ingela Andersson blev uttagen till stafetten men ville inte åka, hon var så rädd för vad de fyras gäng skulle tycka om det inte gick bra, och Anna Karin Strömstedt fick som av en händelse en diffus känning i halsen på morgonen. Och då fick Jenny Jonsson och Elisabeth Högberg åka ändå. Det gick som förväntat. Sakta. Tionde lag till slut, trots att de sköt bäst av alla.

Helena lägger av till våren och allt lutar åt att Anna Maria Nilsson också ställer in bössan i vapenskåpet. Och av de som finns kvar är det inte nån som visat talang och det gör att framtiden för svenskt damskidskytte ser obefintligt ut. Så är det. Och jag tror att det börjar gå upp för dem själva också. Just nu lägger de mer kraft på att bekämpa varandra än att ta upp kampen med övriga nationer.