Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter tårarna: ”Jag hamnade på fel sida”

Johanna Skottheim besviken och tröstas efter damernas stafett, under skidskytte-VM i Pokljuka.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Skottheim och Elvira Öberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

VM slutade i tårar för Johanna Skottheim, 26. 

Det var också det sista skidskyttepubliken fick se av henne förra säsongen.

Nu har kroppen läkt och hon blickar framåt igen. 

– Det är jättekul att vara tillbaka i träning igen, och det är skönt att kroppen svarar betydligt bättre, säger hon.

Förra säsongen började på bästa tänkbara sätt för skidskytten Johanna Skottheim. 

26-åringen tog karriärens första individuella pallplats när hon blev trea i distansloppet i Kontiolathi, Finland, i slutet av november förra året. 

Men under VM i Pokljuka i februari var formen som bortblåst och efter en misslyckad startsträcka i stafetten stod en besviken Johanna Skottheim gråtandes i den mixade zonen. 

Efter det tävlade hon inte mer på VM eller i världscupen. 

– Det är lätt att tro att jag ska summera året som att det bara var dåligt, men jag måste fortfarande lyfta fram så mycket positivt. Nivån jag visade att jag kan komma upp i under säsongsstarten bland annat. Sen är det klart att jag gärna hade haft en annan utveckling av säsongen. 

Varför blev det ett sådant slut? 

– Det finns väl egentligen inget facit. Men någonstans blev det en obalans. Jag återhämtade mig inte riktigt mellan tävlingarna och när återhämtningen blev bristande och jag fortsatte träna så låg jag väldigt nära gränsen för vad jag tror att min kropp klarar av. Och jag hamnade helt enkelt på fel sida. 

Hur upplevde du stödet under den här tiden? 

– Det har varit jättebra från alla och det är det som har gjort att jag har kunnat studsa tillbaka igen. Det har betytt väldigt mycket att ha både stöd från familjen men också att ha det från landslaget. Alla har hjälpt mig att komma tillbaka på benen på ett bra sätt. 

”Jag kunde inte prestera”

Att året bjöd på både toppar och dalar gör att Skottheim känner sig mer redo för säsongen som väntar. Lärdomarna har varit många och hon tror att det gångna året gör att hon kommer kunna hantera liknande situationer bättre i framtiden.

Och både fysiskt och psykiskt behövdes vilan. 

– Jag kunde tävla, men jag kunde inte prestera på den nivå jag ville och ge mig själv bra förutsättningar. Så min kropp behövde läka för att återhämta sig och då krävdes det extra vila.

Nu njuter hon av att vara tillbaka i träning efter en lång vår. 

– Det är jättekul att vara tillbaka i träning igen och det är skönt att kroppen svarar betydligt bättre än vad den gjorde i slutet av hösten och vintern. Jag är väldigt optimistisk och ser framemot att göra en bra sommar och även en bra säsong. 

Hur mycket tänker du på OS? 

– Klart det finns med i tankarna och det är målet. Det är dit man vill och det är motiverade att man ska göra jobbet mot något som man ser framemot väldigt mycket. 

Tre åkare är redan klara för spelen i Peking nästa år, men SOK har meddelat att Sverige ska ha lag i alla stafetter och nästa uttagning väntar senare i år. 

– Jag hoppas att jag har goda chanser att ta mig till OS. Sen är det väldigt hård konkurrens i damlaget så det är inte så att man känner sig given på något sätt. 

– Det krävs att man har ett bra träningsår och att kroppen fungerar bra, men jag tycker att jag har bra kapacitet och får jag saker att stämma så hoppas jag att jag ska ha goda möjligheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.