Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kollapsen: ”Jag vet vad nyckeln är...”

Allt du behöver veta om skidskytte-VM 2020.
Hanna Öberg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hanna Öberg.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Hanna Öberg och hennes mentala coach Göran Kenttä.

ANTHOLZ. Hon lyckades stå för en repris på VM i fjol. 

Men hur mår Hanna Öberg efter den tunga smällen för bara några dagar sen? 

Är det ens möjligt att tro på ett tredje raka guld på distansloppet i dag?

– Jag vet vad nyckeln är, säger hon själv. 

Det har bara gått tre dygn sen Hanna Öberg stod och med tårarna rinnandes ned för kinderna oförstående över vad som hade hänt. 

Sprinten som inledningsvis såg så bra ut, efter första skyttet hade 24-åringen guldläge. Men i det andra kollapsade Öberg helt och sköt tre bom. 

Efteråt var Hanna Öberg förkrossade.

– Jag vet inte vad som händer. Första bommen är inte så mycket att säga om. En bom är okej. Men sedan fallerar det helt. Hela kroppen vibrerar. Jag vet inte om det är ansträngning eller nervositet, sa hon då. 

Direkt efter sprinten mötte hon upp sin mentala rådgivare Göran Kenttä i katakomberna under skidskyttearenan i Antholz. 

Och sedan dess har de båda jobbat för att få Hanna Öberg redo inför dagens distanslopp i VM. Distansen där hon både är regerande OS- och världsmästare. 

– Det viktigaste är att först tillåta sig själv att få vara besviken och inte städa bort känslorna, för att sedan lämna det bakom sig, säger Göran Kenttä. 

Han vill dock inte gå in i detalj om hur upplägget efter sprinten har sett ut. 

”Det betyder mycket”

Hanna Öberg berättar om de senaste dygnen och stödet från sin mentala rådgivare. 

– Det betyder mycket att Göran är här på plats, det gör stor skillnad för mig. Jag har fått många bra tips på hur jag ska gå vidare och inte låta sprinten fastna och bli en grej, säger Öberg.  

När jaktstarten avgjordes i söndags var Hanna Öberg tillbaka i den form som publiken vant sig vid att se henne de senaste åren och hon körde upp sig från plats 18 till plats fyra.

– Det kändes som en lättnad att det gick så bra som det gjorde i jaktstarten. Men jag hade redan en bra träning dagen mellan sprinten och jaktstarten, då jag kände att allt var som vanligt. Jag hade inte tappat några skyttekvaliteter, jag kunde prestera normalt och gjorde så även på jaktstarten. 

”Det är nyckeln”

I det tredje skyttet i jaktstarten hade Hanna Öberg två bom och tappade i jakten på medaljer. Men i det sista sköt hon fullt igen.

– Just det, att jag kunde vända det och skjuta fullt i det sista skyttet, det kändes väldigt skönt och viktigt för fortsättningen. 

Men inför dagens distanslopp vill hon inte spekulera i om det finns möjlighet att ta ett tredje raka guld. 

– Min målsättning är att göra ett bra lopp, sedan får man se vad det räcker till. Jag kommer att ha fokus på min prestation, och jag vet att det kommer att vara nyckeln för att göra ett bra lopp.

Hanna Öberg säger att hon har lagt sprinten bakom sig och är förväntansfull inför dagens utmaning på VM i Antholz. 

– Jag är nöjd med mitt mästerskap så här långt även om det inte har varit helt perfekt. Men jag har gjort många bra saker som jag tar med mig in i distanstävlingen. 

Damernas distanslopp börjar klockan 14.15.

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.