Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska ilskan – Fis öppnar för ryska åkare på VM

Jens Burman.
Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LES ROUSSES/STOCKHOLM. Efter IOK:s besked öppnar Fis för att låta ryska åkare delta på VM redan om en månad. 

Något som väcker starka reaktioner i det svenska landslaget. 

– Då skulle det bli snack om bojkott, säger Jens Burman.  

På onsdagen beslutade den internationella olympiska kommittén att lyfta sina sanktioner mot ryska och belarusiska idrottare. 

Utövare från Ryssland och Belarus kommer alltså att få delta i OS 2024 och 2026, dock under neutral flagg. 

Sveriges olympiska kommitté har jobbat för att IOK skulle gå i motsatt riktning. 

Andra stora internationella idrottsförbund stoppar fortsatt ryska och belarusiska utövare från att delta i mästerskap. Men nu är frågan är om fler kommer följa efter IOK:s exempel. 

Inga ryssar på skidskytte-VM

Skidskytte-VM är mindre än två veckor bort. Där kommer det inte stå ryska eller belarusiska åkare på startlinjen. 

”Men sett till den nuvarande situationen i Ukraina gäller fortfarande vårt beslut och tiden är inte här för att omvärdera det”, skriver det internationella skidskytteförbundet IBU i ett uttalande. 

Det internationella skidförbundet Fis har en annan hållning. De skriver i ett mejl till Expressen:

”Fis har noterat beskedet och rekommendationerna från IOK och kommer att ha hänsyn till det nästa gång ämnet diskuteras av Fis-rådet”. 

På Expressens följdfråga om ett beslut kan fattas före skid-VM i Planica i slutet på februari svarar Fis att något datum för nästa sammanträde inte är spikat. 

Svenska ilskan mot Fis: ”Vore sjukt”

Jens Burman har tidigare varit tydlig sin hållning kring ryska och belarusiska idrottare – det är inte aktuellt att släppa tillbaka dem till tävlingsarenorna. 

Burman är besviken på IOK:s besked. 

– Jag står fast vid att de inte ska få vara med just nu. Man vill garantera att Putin inte får stå där och skylta med sina idrottare om de tar medaljer och åker väldigt bra. För det är det man sett tidigare, att han använt idrottarna som propaganda, det är det som blir fel. Det går inte att förhindra att det förekommer. 

Vad säger du om att Fis inte vill stänga dörren för ryskt deltagande på VM i år?

– Det vore sjukt i så fall. Det hoppas jag inte att de ändrar. 

Hur skulle du reagera då?

– Jag tror garanterat det skulle bli snack om bojkott i så fall, från många av de svenska åkarna. 

Linn Svahn håller med. 

– Jag tycker inte det är rätt. Det har vi diskuterat tidigare. I höstas sa jag att kommer vi dit är det självklart att bojkotta VM. Jag hoppas aldrig vi kommer till den punkten att vi måste ta ett beslut om det är rätt att stå på start eller inte med ryska deltagare. Det är klart vi vill ha alla bästa på start, men inte i den här situationen. IBU får vara en förebild för Fis. 

Hon fortsätter:

– Att vi gång på gång måste säga vad vi står för. Jag tycker inte det är rätt att de deltar. Det är inte mindre aktuellt nu än vad var det var för ett halvår sedan. 

Emma Ribom är av samma uppfattning. 

– Det finns bara ett svar på den här frågan: Läget har inte förändrats i Ukraina, då ska inte ryska idrottare få vara med och tävla. Det känns bara jättefel. 

Då tar friidrotten beslut

Det internationella friidrottsförbundet, WA, har stängt av Ryssland av två anledningar – omfattande dopingprogram och kriget mot Ukraina. 

I slutet av mars ska förbundet ta beslut om det finns anledning att lyfta restriktionerna med anledning av dopingfrågan. Frias Ryssland på den punkten kommer WA gå vidare och titta på Rysslands avstängning med anledning av invasionen i Ukraina. 

”Men WA:s position är att belarusiska och ryska idrottare fortsatt är avstängda från tävling”, skriver de i ett uttalande. 


Märkliga bilderna – jagar sin egen skida

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.