Foto: Eckehard Schulz
 Foto: Eckehard Schulz

Dopad ryska tillbaka - i Pichlers nya landslag

Publicerad

2009 åkte Jekaterina Jurjeva fast för doping.

Då rasade Wolfgang Pichler och ville stänga av henne på livstid.

Nu är Jurjeva tillbaka i ryska landslaget – under Pichlers ledning.

– Avstängningen är över, så jag måste ge henne en chans, säger han.

Wolfgang Pichler reagerade starkt mot det ryska skidskyttelandslaget under sin tid med det svenska landslaget.

Tysken krävde 2009 att flera ryska stjärnor skulle stängas av på livstid, samt att det ryska laget skulle stoppas, när flera aktiva åkte dit.

Bland dem som hade testat positivt fanns Jekaterina Jurjeva.

Men Jurjeva försvann inte för gott. Hon är tillbaka i spåren och på skjutvallarna och har vunnit fyra tävlingar i kontinentalcupen.

"Måste vara rättvis"

Nu är hon nu åter i det ryska landslaget. Som nu leds av just Wolfgang Pichler.

– Vad ska jag göra, jag måste vara rättvis, säger han i en intervju som sändes i norska NRK.

– Avstängningen är över, så jag måste ge henne en chans.

Kalle Grenemark, tidigare skidskytt och expert i SVT, säger sig inte vara överraskad över att Jurjeva återfinns i ett Pichler-landslag.

– Det kan jag inte säga att jag är. Han vill väl ha de bästa tjejerna. Men han kommer ju aldrig att acceptera att hon sysslar med sådant under hans ledning. Skulle hon göra det så skulle han se till att hon absolut inte får vara med. Han är ju verkligen emot allt vad doping heter.

Hur tar de aktiva emot en tidigare dömd dopare? Blir det kramar och kindpussar om hon vinner?

– Jag tror att de aktiva kommer att bete sig ungefär som tidigare. De har väl aldrig kramats och kindpussats med henne, de kör sitt race och gör sitt bästa, sedan tror jag inte att de fokuserar på hennes prestationer.

Vill se livstids avstängning

– Så länge reglerna är som de är, då är det bara att acceptera. Sedan kan man tycka. Jag tycker ju att om man åker dit, då ska man inte få vara med något mer. Men där är vi inte ännu.

Men en sak är ju själva straffet, sedan kan väl vissa reagera moraliskt?

– Det är ju bara att titta på Sverige. Tomas Johansson åkte dit vid OS -84 i brottningen. Sedan får han bragdguldet -86. Vi i Sverige är bra på att döma andra nationer, men våra egna hyllar vi när de kommer tillbaka.

Staffan Eklund, förbundskapten i svenska landslaget, vill inte kommentera Jurjevas comeback när SportExpressen.se når honom.

– Nej, då får du prata med någon annan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag