Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detaljen kan bli avgörande: ”Helt oförståeligt varför”

Hanna Öberg.
Foto: CHRISTIAN MANZONI / BILDBYRÅN
Hanna Kebinger laddar extraskott för Tyskland.
Foto: SVT Sport
Hanna Kebinger laddar extraskott för Tyskland.
Foto: SVT Sport
Elvira Öberg under stafetten i Antholz.
Foto: SVT Sport

OBERHOF. I dag jagar Sverige VM-guld i mixedstafett. 

Nu pekas den udda detaljen ut som potentiell nyckel till succé. 

– Det låter kanske lite konstigt, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.

– Jag vill aldrig ge bort onödiga sekunder, säger Elvira Öberg. 

Sverige missade medalj i mixedstafetten i skidskytte i OS förra vintern. 

På VM för två år sedan blev det däremot ett brons bakom Norge och Österrike. I dag hoppas Sverige på revansch och det med hjälp av en liten, men ack så viktig, detalj. 

De svenska skidskyttarna har nämligen tränat särskilt på att ladda extraskott. Bara innan avfärd mot Tyskland valde man att slänga specifik träning för det. 

– Det låter konstigt att säga att vi tränar på extraskott, vi borde säga att vi ska sluta använda några extraskott men det funkar inte så heller, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz och fortsätter: 

– Vi tränar nog mer än många andra och vi är rätt så effektiva i det. 

”Helt oförståeligt för mig”

Men det finns ytterligare en detalj som kan göra att de svenska åkarna tjänar flera sekunder på vallen – positionen när extraskotten laddas. 

– Det finns olika tekniker och Elvira (Öberg) har det optimal och Hanna gör också så. Man kan göra det i liggande skyttet också, men det kan inte alla. I stå är det en fördel om du kan lösa det så, säger Chabloz. 

Hanna Öberg menar att det kan bli avgörande.

– Det är klart att det är skillnad och händer det att det strular, vilket det fortfarande kan göra, då kan du snabbt lägga bort tio sekunder och det kan vara avgörande i slutändan om du får en rygg efter vallen eller inte över mållinjen, säger Hanna Öberg

Så vad är det egentligen de gör? 

Jo, både Hanna och Elvira Öberg väljer att inte släppa positionen när de laddar extraskott. En snabblick ned på geväret, tar upp extraskott och sätter i det. Skillnaden mot exempelvis Hanna Kebinger, Tyskland, från stafetten i Antholz är slående. 

Elvira Öberg laddar ett extraskott under stafetten i Antholz.
Foto: SVT Sport
Hanna Kebinger laddar extraskott för Tyskland.
Foto: SVT Sport.

– Det går ofta ganska fort när jag laddar extraskott. Och vi är ganska många i det här laget som är duktiga på det. För mig är det helt oförståeligt varför man ska behöva ta ner geväret, varför det ska ta så lång tid och vara så omständigt. För det ska inte behövas, säger Elvira Öberg. 

Hon medger att det kräver en del träning och att öva fram rörelsen. 

– Jag kan nog göra det när jag blundar också, för jag tittar inte mycket när jag gör det. Kan jag sätta ett reservskott på sex sekunder i stället för tio så kan det vara avgörande i slutändan.

– Jag vill aldrig ge bort onödiga sekunder och då är det en del i det hela.

LÄS MER: Skidskytte-VM i dag – allt du behöver veta 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2023 – hela programmet med alla tv-tider. 

Elvira Öbergs pik till Samuelsson: ”Vi jobbar lite olika”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.