Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vore ju otroligt korkat att säga det”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Det svenska skidskyttelandslaget skrällde och tog fyra medaljer under OS.

Magdalena Forsberg menar att det blir annorlunda på nästa års hemma-VM.

– Alla förväntar sig att de ska vara högt uppe, säger den svenska legendaren.

Det var i mars 2017 som Magdalena Forsberg meddelade att hon lämnar SVT och expertrollen under kanalens skidskyttesändningar, efter nästan tio år. Den svenska skidskyttelegendaren var klar för ett nytt expertjobb, hos Discovery som sände vinter-OS i vintras.

På plats i Sydkorea fick Magdalena Forsberg uppleva det magiska flyt som Sveriges landslag upplevde under mästerskapet. Skidskyttelandslaget lämnade som bekant OS med fyra medaljer, var av två var guld.

I vinter har SVT rättigheterna till både världscupen och VM, men Forsberg är kvar hos Discovery.

– Vinterstudion är otroligt starkt och jättebra, men vi gör vårt bästa. De som vill får titta på oss, säger hon.

51-åringen har dock en del annat att fylla sin tid med fram till att säsongen drar i gång. När SportExpressen når Forsberg sitter hon med bokslutet i sitt företag.

– Jag är ju lite konstig, jag tycker att sånt här är kul, skrattar hon.

Forsberg i SVT:s ”Vinterstudion” 2013Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”En av tre får cancer – ganska många”

Det blir även mycket föreläsningar, och Forsberg gör flera uppdrag för Cancerfonden där hon är ambassadör.

– Jag är med i egenskap av den som står för rörelse och motion, uppmuntra till det och gå ut med budskapet att det kan minska risken för att drabbas för cancer. Vardagsmotionen är det viktigaste, det handlar inte om att bli världens bästa skidskytt. Det är ingen garanti, men man kan hamna i en annan riskgrupp. 

Forsberg har tidigare berättat att hennes mamma drabbades av cancer 1997, bara två månader innan hon tog sitt första VM-guld i slovakiska Brezno.

– Jag minns hur jag stod på skjutvallen och bara grät och grät, har hon berättat.

 

 

Hur är det att kunna vara med och bidra i de här frågorna?

– Det känns väldigt bra att kunna få vara med och sprida kunskapen. Det är fantastiskt hur forskningen går framåt, att man kan hitta nya läkemedel och metoder för att bota cancer.

– Alla är på något sätt drabbade, har en närstående som drabbats. Det känns bra att kunna få göra någonting sådant här.

Tänker du själv på riskerna som finns för att drabbas?

– Det gör man alltid, så är det absolut. En av tre får cancer. Det är ganska många.

 

 

”Det blir verkligen hemmaplan”

Magdalena Forsberg berättar att hon försöker träna så mycket som möjligt i vardagen, men att det inte främst är kopplat till kunskapen om hur cancer kan förebyggas.

– Jag tränar och motionerar för att jag vet att jag mår bra av det, och jag vill kunna fortsätta fast jag blir äldre. Jag vill kunna göra roligare saker fast jag är 60 och 70, då är det bra att hålla i gång.

I mars nästa år kommer Magdalena Forsberg att vara expertkommentator för Discovery, när kanalen sänder från skidskytte-VM i Östersund. Den sexfaldiga världsmästaren menar att mästerskapet kommer att bli speciellt för de svenska åkarna.

– Jag har aldrig åkt ett hemma-VM. Det är stort att få göra det. De flesta bor och tränar också i Östersund, det blir verkligen hemmaplan för dem.

Hur kommer förväntningarna skilja sig från inför OS?

– Förväntningarna från alla runtom, alla förväntar sig att de ska vara högt uppe. Men det är inte så himla enkelt, allting ska stämma verkligen. Men de vet att de kan vara med där uppe, jag tror att vi kan ha förhoppningar på dem. Det är ett ungt lag, i den åldern kan de utvecklas mycket från år till år.

Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg på pallenFoto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Magdalena Forsberg: ”Vore otroligt korkat”

Forsberg menar att det märks att förbundskaptenen Wolfgang Pichler jobbat mycket med de psykologiska aspekterna kring skyttet.

– Det är inte så svårt i träningssituation att skjuta fullt, men att göra det när det betyder som mest, det gäller att klara av det. Men det var det som de gjorde så otroligt bra på OS. Det tar de med sig och stärks av det, att de klarat av det tidigare.

 

 

Hur ser chanserna ut på VM då?

Det vore ju otroligt korkat efter förra OS att säga att de inte har några medaljchanser. Det är medaljerna vi vill ha, det är ett mästerskap. Men det är mycket som ska stämma, teamet ska få till utrustningen på bästa sätt – helst lite bättre än alla andra. Det lyckades de med på OS, och det borde de ha bra förutsättningar att göra i Östersund också.