Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det passar mig att vara instängd”

Hanna Öberg.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den kommande säsongen kommer inte att likna någon tidigare. 

Men de strikta reglerna tror Hanna Öberg kan vara till hennes fördel. 

– Det passar mig att vara instängd på ett hotellrum, säger skidskyttestjärnan som också berättar om segern som lockar henne allra mest. 

Förra säsongen slutade Hanna Öberg fyra i den totala världscupen, hon vann dessutom distansvärldscupen. 

VM i italienska Antholz var dock en berg- och dalbana för Öberg. Fjärdeplatserna radade upp sig, och Hanna Öberg var både besviken och frustrerad. Men på VM:s sista dag kom till slut medaljen när Öberg tog hem bronset i masstarten. 

Nu står Hanna Öberg, som nyligen fyllde 25 år, redo för en ny säsong som i helgen inleds med Sverigepremiären i Idre. 

– Hittills har allt gått enligt på plan under försäsongen. Jag tycker att jag ligger bra i fas. Och efter Sverigepremiären är det ytterligare ett par veckor där det finns tid kvar att jobba på detaljer, säger Hanna Öberg. 

”Kan vara en fördel för mig”

Världscupen inleds den 27 november i finska Kontiolahti.

– För det första är jag glad att vi verkligen ska få tävla. Men jag är också inställd på att det kommer att vara annorlunda mot vad vi är vana vid med tanke på hela situationen med coronapandemin. Den största skillnaden kommer att vara med allt runtomkring, med olika regler och så vidare. Medan själva tävlandet blir som vanligt. 

– Men för mig är det inga större problem med att till exempel behöva vara instängd på ett hotellrum. Jag brukar vanligtvis inte vara den som flänger runt speciellt mycket. Så det kan till och med vara en fördel för mig.

– Sedan vet vi inte exakt hur säsongen kommer att se ut, det handlar om att ta en tävling i taget, det tror jag kommer att bli viktigare än någonsin. 

”Det slår högre”

VM i Pokljuka i februari är det stora målet för Hanna Öberg den kommande säsongen. 

– Då vill jag vara i min bästa form. Och jag har ju bra minnen från Pokljuka från förra vintern så jag kommer att åka dit med en positiv känsla. 

Det är dock inte bara framgångar på VM som lockar Hanna Öberg utan också att för första gången vinna den totala världscupen. 

– Att vinna totalen är väldigt prestigefullt inom skidskytte och något jag hoppas att jag någon gång ska lyckas med. Det viktiga är att hålla en hög lägstanivå, det är självklart ett mål jag har den här säsongen också. 

– Men för att jag ska kunna göra det måste jag vara fokuserad på varje enskild tävling, varje enskilt lopp, varje enskilt skytte, varje enskilt varv på banan. Det handlar om att bryta ned det i sådana små delar för att helheten ska kunna bli bra. 

Vilket håller du högst, att ta VM-guld eller vinna den totala världscupen?

– Jämfört med att vinna ett VM-guld så slår det högre att vinna den totala världscupen. 

Hur många VM-guld måste du ta för att det ska slå lika högt som totalen?

– Det är svårt att svara på. Men i den bästa av världar vinner man väl allt?


LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Det känns inte rättvist” 

LÄS MER: Helena Ekholm: ”Har lärt mig känna av de vibbarna” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.