Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det kanske kommer psyka Sebastian lite”

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

HOLMENKOLLEN. Kampen mellan Sverige och Norge i den totala världscupen ska avgöras. 

Då vill Martin Ponsiluoma hjälpa Sebastian Samuelsson till andraplatsen. 

– Jag ska göra vad jag kan, vi får snacka ihop oss, säger Ponsiluoma. 

– Vi har lite fler norrmän än svenskar till start, svarar Sturla Holm Laegreid. 

Endast en tävling återstår av världscupsäsongen i skidskytte för herrarna. Och kampen om de två återstående pallplatserna i den totala världscupen fortsätter. 

Efter en rafflande jaktstart kommer allt att avgöras i den allra sista tävlingen. 

Masstarten över 15 kilometer. 

Sebastian Samuelsson går en kamp om att bli förste svenska herre på pallen i totalen på 29 år. Men han möter hårt motstånd i Strula Holm Laegreid, som blev tre under gårdagens jaktstart, och Vetle Sjåstad Christiansen. 

– Det kommer bli tufft, men jag har allt i egna händer. De behöver vara snabbare än mig, och det kommer bli tufft mentalt och det försöker jag ställa in mig på, säger Samuelsson. 

Kan få svensk hjälp

Svensken har fem poäng tillgodo på Laegreid inför masstarten, och det utöver kampen om andraplatsen i den totala världscupen slåss duon om att bli bäste U25-åkare. 

Då kliver Martin Ponsiluoma in och erbjuder sina tjänster. 

– Vi får se om jag kan gå ut och hjälpa Sebastian att ta hem den där pallplatsen i totalen, jag ska göra vad jag kan. Vi får se lite, vi får snacka ihop oss. Men det är många trötta kroppar och vi har åkt bra så vi får göra ett hårt lopp i morgon, säger Martin Ponsiluoma. 

När Sturla Holm Laegreid får höra om den svenska lagkörningen svarar han blixtsnabbt. 

– Vi har lite fler norrmän till start än svenskar, men bryter de en stav så bryter vi tillbaka. Nej, men jag hoppas verkligen att det blir ett jämt och rättvist sista lopp där inga sådana grejer ska förstöra duellen, säger han. 

– Jag får bara slå Sebastian helt enkelt, den som kommer först ser ut att ta den där andraplatsen. Det kommer bli en rysare och det blir inte en bättre avslutning än detta. 

”Det blir 20 träff i morgon”

Bakom Laegreid och Samuelsson jagar dessutom Vetle Sjåstad Christiansen. 

– Jag gillade inte att Sebbe lyckades bättre än mig på sista skyttet i går, så det blir 20 raka träff på masstarten.

– Det är så tajt och jag ska ärligt säga att jag inte alls har någon lust att bli fyra i totalen. Jag hade en dålig vana att bli mycket fyra i individuella lopp hela förra säsongen och nu har det varit en väldigt bra säsong. Men nu ligger jag sämst till. 

Sverige pratar om lagkörning. 

– Då får jag och Sturla snacka ihop oss inför trots att vi också slåss om samma plats. 

Men publiken borde vara en fördel för er? 

– Ja, men det är väldigt mycket svenskar på läktaren hörde jag när de presenterade oss inför jaktstarten. Men jag kanske ska ta mikrofonen och ge några riktlinjer till publiken så kanske det psykar Sebbe lite. 

Och bortsett från knepet med publiken tänker Sjåstad Christiansen ta till alla medel inför masstarten. 

– Det blir extremt mycket vatten och salttabletter i återhämtningen, jag tror du kan tjäna väldigt mycket på det, säger han. 

TV: Lukas: ”Norrmännen får steppa upp”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.