Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det känns inte rättvist mot mig eller sporten”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Sedan bytet av sport har Stina Nilsson varit den stora snackisen inom svenskt skidskytte. 

Själv säger 27-åringen att ovissheten är stor inför tävlingsdebuten. 

– Jag vet knappt hur man hanterar ett vapen och hoppas mest på att jag inte ska skjuta på fel bana, säger Nilsson. 

Det var i mars som nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden. Stina Nilsson hade bestämt sig för att lämna längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. En nyhet som väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. 

Nilsson förklarade själv sitt byte av sport att hon behövde en ny utmaning i karriären.

Nu har det gått sju månader, men hur har det egentligen gått med Nilssons nya utmaning?

– Jag har mått otroligt bra under den här tiden, och har varit, och är, fortfarande oerhört peppad, säger Stina Nilsson som just nu befinner sig på lägre i Idre tillsammans med de andra åkarna i skidskyttelandslaget.

Och under gårdagskvällen körde man en träningstävling i singelmixedstafett. 

– Johannes (Lukas, landslagstränare) sa till mig att singelmixed är det svåraste man göra när det kommer till stress i skyttesammanhang. Och det kände jag verkligen. 

– Jag är nöjd med min insats, det gick bra. Men jag märker att det är proffs jag skjuter med, och de skjuter jättesnabbt. Och det är verkligen utmanande, och precis sådana här situationer som jag behöver träna på. 

Letar efter svagheter

Under sin karriär som längdskidåkare skördade Stina Nilsson stora framgångar men visste också inför varje ny säsong vad hon gick in i. 

Nu är läget helt annorlunda. 

– Min styrka som längdåkare har alltid varit att jag är bra på att identifiera vilka svagheter jag har, och sedan träna på dem. Men inför den här säsongen ligger fokus på att hitta vilka mina svagheter är. Jag har ingen aning var jag står. Jag vet inte hur jag är i ett tävlingssammanhang eller i ett sista stående skytte. 

– Jag vet så lite om mig själv som skidskytt. Och hela den här säsongen kommer att handla om att tar reda på vad jag är bra på och vad som är mina svagheter. 

Stina Nilsson understryker att hon är medveten om att hennes satsning på skidskytte kommer att innebära tuffa utmaningar. 

– Jag kommer att göra misstag som alla andra har gjort för längesen. Jag hoppas att jag inte kommer att skjuta på fel bana. 

Är det en läskig känsla, att inte alls veta var du står?

– Mer en spännande känsla, och något som gör mig väldigt nyfiken. Och jag känner att jag vill växa in i det här i en sund takt. Jag vill inte kastas in i något där jag känner att jag inte har kontroll. 

”Vet inte hur man hanterar det”

Världscupen i skidskytte kommer att ha premiär som planerat i finska Kontiolathi den 27 november. Däremot har IBU-cupen, nivån under världscupen där Stina Nilsson sannolikt inlett sitt internationella tävlande, ställts in fram till jul och har premiär först efter nyår.

Stina Nilssons första tävling som skidskytt kommer att bli Sverigepremiären i Idre 14 november, men vad som väntar sedan är oklart.

Att Nilsson skulle ta steget rakt in i världscupen är något hon själv tonar ned, trots att Sverige fått två extraplatser på både dam- och herrsidan när IBU-cupen ställdes in.

– Jag vill verkligen poängtera min ödmjukhet inför det här. Johannes har sagt att det inte kommer att vara aktuellt att jag kör den första världscuptävlingen. Och det är en känsla som jag delar med honom för det känns inte rättvist vare sig mot mig själv eller sporten. 

– Jag vet knappt hur man hanterar ett vapen än. Och jag måste få lära mig saker så att det inte blir tokigt.

Tror du att du kommer att köra världscupen alls den här säsongen?

– Det vill jag inte spekulera i. Var jag kommer att tävla är inte upp till mig, jag får helt enkelt se var jag hamnar. Men det är absolut viktigt för mig att få komma ut och tävla mycket. Sedan var det blir får jag se.


LÄS MER: Björn Ferry får OS-medalj på posten  

LÄS MER: Hanna Öberg: ”Jag blir provocerad” 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.