Foto: Maja Suslin / Tt
 Foto: Maja Suslin / Tt

"Det här stärker hans
image som bad guy"

Publicerad

Emil Hegle Svendsen, Tarjej Bø och Johannes Thingsnes Bø går miste om 100 000 norska kronor efter en fyllekväll i under världscupssäsongen.

Helt rätt, tycker svenske stjärnan Björn Ferry.

– Samma regler ska gälla för alla, säger Ferry till SportExpressen.se.

Det var kvällen den 6 mars, samma dag som världscupssprinten, som Emil Hegle Svendsen, Tarjej Bø och Johannes Thingsnes Bø drog ut på stan i slovenska Pokljuka.

Enligt Dagbladet blev det en blöt kväll som bland annat innehöll ett dopp i en lokal sjö. Dessutom passade trion på att släppa ut luft ur däcken på bilar som tillhörde rivaliserande landslag, däribland Sveriges.

Björn Ferrys, vars vistelse i Pokjuka slutade i två förstaplatser och en andraplats, skrattar när han får höra om trions upptåg.

– Jag hörde rykten om casinobesök och att någon hade badat i sjön. Men jag har inte sett nåt själv, säger han till SportExpressen.se.

"Lite besvärligt"

Han minns däckincidenten.

– När vi skulle åka upp till träningen på fredagen var det en österrikisk tränare som stod där och var förbannad. Då hade de släppt ut luften och han fick åka med någon annan.

Vad tycker du om att de gav sig på er bil?

– Det var halvkul, men lite besvärligt. Våra vallare trodde ju att det var punktering, för man tänker väl inte att någon skulle släppa ut luften. Men jag har hört värre grejer. Det finns ju folk som har spikat igen vallabodar så att man inte kunde ta sig in, säger Ferry, som inte har några planer på att ge igen.

– Jag kommer inte att ringa ÖB och planera nån attack på Norge.

"Han skiter i det där"

Norska skidskytteförbundet har delat ut en skriftlig varning till Svendsen, Bø och Bø. Dessutom kommer de att gå miste om sammanlagt 100 000 norska kronor i indragna bonusar.

– Svendsen är så pass tät att han skiter i det där. Hade det varit en själv hade man tyckt att det var saftigt, men han har väl någon nolla till på sitt konto. Det här bara stärker hans image som "bad guy", säger Ferry.

Är det rätt att sätta ner foten på det här viset?

– Jo, det ska man göra. Man representerar ju ändå sitt land och sitt förbund, så då är det inte fel att de får böter. Sedan tror jag inte att det får någon effekt på Svendsens beteende. Men samma regler ska gälla för alla.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag