Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här kan bli större än doping”

Minns tillbaka – här är tre svenska höjdpunkter från förra vintern
Johan Wåhlström.Foto: Bildbyrån.
Stina Nilsson.Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN
Frida Karlsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Skidtester pågår just nu inne i skidtunneln i Torsby.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Anders Blomquist.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Varningen från vallateamen är tydlig: ”Det här kan bli större än doping”.

I vinter införs ett nytt förbud mot fluorvalla i både längdskidor och skidskytte – men det kan finnas ett sätt att fuska.

– Jag är väldigt orolig för det här, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Det är en speciell säsong som väntar för både våra längdskidåkare och våra skidskyttar. Allting talar nämligen för att de kommer ha klart sämre glid under skidorna.

Varför? Fluorvalla är nu strikt förbjudet.

Och alternativen håller inte alls samma klass, avslöjar Johan Wåhlström som är utvecklingschef för skidskyttelandslagets vallateam.

– Oj, oj, oj… det är stora skillnader! Det är som att gå från formel 1 till folkrace, säger Wåhlström.

– Jag har själv jobbat med det här i 22 år och under de 22 åren har jag uteslutande jobbat med fluorprodukter. Såna produkter som vi nu ska tävla på har vi tidigare inte ens tagit in i vallatrailern, så dåliga är de.

Både vallateamet för skidskyttelandslaget och vallateamet för längdlandslaget är just nu på plats i skidtunneln i Torsby. Tillsammans arbetar de för att hitta fluorfria alternativ som ska vara konkurrenskraftiga i vinter.

Varnar för fluorfusk

Samtidigt finns det en oro för vad konkurrenterna hittar på.

– En fasa som vi har är att något landslag kommer med någonting som ingen annan har, säger Johan Wåhlström.

– Men det som vi är mest oroliga för är att systemet inte håller. Att vi går in i någonting som är större än doping. Jag tror att många kommer försöka vilja lura systemet.

Precis som SportExpressen tidigare berättat har det tyska företaget Kompass tagit fram en ”fluorpistol” som på ett ögonblick ska mäta om det finns fluor i skidorna. Tanken är att den ska användas inför start på vinterns tävlingar för att upptäcka eventuella fuskare.

I oktober ska maskinen visas upp för första gången.

– Vi är så klart rädda att folk kommer använda fluorprodukter och sen täcka över det så att maskinen inte känner av det, men att de ändå får effekt av vallen. Vi har pratat om det här med både Norge och Finland som känner likadant, säger Wåhlström.

Vet ni om det finns någon sån möjlighet att dölja fluorvalla?

– Eftersom ingen har sett maskinen än så vet vi inte, ingen vet hur det här kommer fungera.

SVT:s expert Anders Blomquist är också orolig. Han följer längdskidåkningen på nära håll och ser en stor risk med situationen som nu har uppstått.

– Jag har funderat mycket på det här och jag är väldigt orolig för att det kommer leda till fusk, säger Blomquist.

– Det baserar jag på de erfarenheterna vi har från den doping som varit i idrotten. Kan man fuska så gör man det, så ser kulturen ut i många länder. Och det är väldigt beklagligt.

”Då förstörs upplevelsen”

Han fortsätter:

– För mig personligen är det intressanta med idrotten att se folk mäta sig mot varandra i en ärlig kamp. Är det inte längre en ärlig kamp, då förstörs upplevelsen. Det kommer bli väldigt avgörande att testerna verkligen fungerar och att det är täta kontroller, precis som när det gäller doping.

Hur tror du upplevelsen för tv-tittarna påverkas om farten inom sporten sänks ”från formel 1 till folkrace”?

– Jag tror inte det är något som märks i bild, så länge alla slutar med fluorvalla samtidigt.

Anledningen till att fluorvalla förbjuds är att det har stora negativa effekter både för klimatet och för vallarnas arbetsmiljö – forskning har bland annat visat att fluorvalla är cancerframkallande. Men det är fortfarande oklart om små mängder fluor ändå kan tillåtas, eftersom tanken är att landslagen ska kunna behålla sina gamla skidor och det går eventuellt inte att få dem helt fluorfria.

– Som jag har förstått det kommer det finnas något sorts gränsvärde, som ännu inte är fastställt, säger Johan Wåhlström.

– Vi får se om det blir 20 procent, 10 procent eller 0,01 procent…jag har ingen aning. Troligtvis bestäms det i oktober när vi ska få komma ner till Tyskland och testa den här nya maskinen på våra rengjorda skidor.

– Just nu är allting väldigt ovisst, men förhoppningsvis vet vi mer i oktober.

 

LÄS MER: Kalla om maskinen: ”Hoppas den kan upptäcka fuskare”

Kallas förändring – unik inblick i stjärnans träning

Exklusiva bilder – så ska Charlotte Kalla bli bäst igen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.