Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det bästa vore om det gick skitdåligt för Stina”

Stina Nilsson skadade sig efter ett fall, men redan nu är hon tillbaka på skjutvallen igen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stina Nilsson.Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN

Om Björn Ferry själv får önska:

– Det bästa vore om det gick skitdåligt för Stina i början, säger SVT-experten om Stina Nilssons kommande debut som skidskytt.  

I våras slog nyheten ned som en bomb, Stina Nilsson valde att lämna längdskidåkningen för att i stället satsa på skidskytte. Nilsson förklarade att hon ville ha en ny utmaning i karriären och därför gjorde det, för många i skidkretsar, överraskande bytet av sport. 

Sedan i maj har Stina Nilsson tränat fullt ut med skidskyttelandslaget och nu gör 27-åringen sig redo för tävlingssäsongen. 

Något som SVT-experten och den förre skidskytten Björn Ferry, 42, ser fram emot.

– Det ska bli oerhört roligt att följa henne, säger Ferry som har ett eget önskescenario hur det ska gå för Nilsson som skidskytt. 

– Nu är jag ju på andra sidan, så det bästa vore om det gick skitdåligt i början och att Stina skräller någon gång och sedan kommer tillbaka och vinner ett OS-guld. 

– Eller att det går bra första tävlingen och att hon sedan hamnar i en djup svacka i ett och ett halvt år och reser sig efter det. 

”Hon är inte självskriven”

Tidigare i höst kom beskedet att IBU-cupen, nivån under världscupen där Stina Nilsson sannolikt hade inlett sitt tävlande, ställs in fram till nyår på grund av coronapandemin. 

Men för ett litet tag sedan meddelade internationella skidskytteförbundet också att varje nation får ha två herrar och två damer inom sin ordinarie kvot i världscupen, som inte har den formella kvalificeringen. 

Något som ger Stina Nilsson större möjlighet att få tävla i världscupen redan under sin första säsong som skidskytt. 

– Nu när Sverige har så pass många startplatser utgår jag från att Stina kommer att få åka någonting. Men kanske inte att hon får åka alla tävlingar, hon är inte självskriven, säger Björn Ferry och fortsätter: 

– Det är synd för hennes del att det inte blir några IBU-tävlingar i höst. Som jag ser det är det viktigaste att hon får tävla i internationella tävlingar med kvalitet. Det är där hon ska tävla, och inte bara åka runt på Sverige-cupen. 

”Kommer hon stå ut med motgångar?”

Björn Ferry gjorde under sin karriär samma byte som Stina Nilsson, lämnade längdåkningen för att satsa på skidskytte. 

– Jag hade flyt att det gick bra ganska direkt och jag fick köra jakstarterna och sedan också både masstarterna och stafetterna. Så jag tävlade jättemycket. 

– Men blir det så att man kör en sprint, får fem bom och slutar på plats 68, då blir det inga mer tävlingar. I stället får man stå och vänta och då blir pressen större, tävlar man bara en gång i veckan eller kanske får ett uppehåll på två veckor, då är det tufft när man väl får tävla. 

Ferry betonar vikten av att Nilsson kommer i gång och tävlar mycket redan från start.

– Det är viktigt att Stina får många chanser och kan acceptera att det går upp och ner. I skidskytte är det flera moment som ska stämma för att man ska få till en lyckad tävling. Och jag vet inte hur Stina kommer att stå ut med sina motgångar. Det blir en ny situation för henne att inte vara bland de bästa.

”Det är jag nyfiken på”

Björn Ferry, som även den här vintersäsongen kommer att vara expert i SVT, ser fram emot att följa Stina Nilssons nya satsning. 

– Det är väldigt svårt att veta hur det kommer att gå. En del har lyckats väldigt bra, och andra inte alls. Men eftersom hon har valt detta själv utgår jag från att hon givetvis har en tro på sig själv, att hon känner skyttet kan vara hennes grej. 

– Sedan är det omöjligt att veta hur Stina klarar en pressad situation, när hon ska stå där och skjuta. 

Ferry säger vidare att han är nyfiken på vilken Stina Nilsson är i sin skidåkning.  

– Kommer hon att åka snabbast av alla? Eller kommer hon inte att göra det? Kommer Stina att åka 45 sekunder snabbare än Hanna Öberg, eller är det bara tio sekunder? Det spelar ganska stor roll för vilka chanser hon har. Vi vet egentligen inte var hon står där, hon har varit duktig i sprint men hur kommer hon klara distanslopp? Det är jag mest spänd på att se. 

Coronapandemin kastade om planerna. I stället för att träna på hög höjd stänger de svenska skidskyttarna in sig i en kammare – samtidigt som Norge tränar på hög höjd i Italien.

LÄS MER: Stina Nilsson: ”Folk skrev att jag var dum i huvudet” 

LÄS MER: Hanna Öberg: ”Det finns en kroppsfixering” 

LÄS MER: Sveriges upplägg – går emot Norge 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.