Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är tufft – hon måste lära sig det”

Foto: HARALD DEUBERT / IMAGO/IBL
Foto: DEUBERT / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

OBERHOF. Stina Nilsson, 27, fick en mardrömsstart på sitt internationella tävlande som skidskytt.

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz, som står Nilsson nära, menar att läget är tufft för henne. 

– Hon står inför ett problem som inte andra gör. Stina måste lära sig att hantera det, säger Chabloz.

I går gjorde Stina Nilsson sin första internationella tävling som skidskytt när hon körde ett sprintlopp i IBU-cupen, nivån under världscupen.

Det blev dock allt annat än en rolig start för Nilsson, som i mars förra året lämnade längdskidåkningen för att satsa på skidskytte. 

27-åringen bommade fem av tio skott och åkte långsamt i spåret. I mål var Stina Nilsson hela 3,48 efter vinnaren Tajana Akimova, Ryssland, och drygt tre minuter efter bästa svenska Ella Halvarsson på åttonde plats. 

Stina Nilsson slutade på plats 99 i sin internationella debut som skidskytt. 

– Jag är inte nöjd med genomförandet men det känns väldigt skönt att debuten är avklarad, sa Nilsson efter gårdagens lopp. 

En av dem som har betytt allra mest för Stina Nilsson sedan hon inledde sin satsning på skidskytte är skyttetränaren Jean-Marc Chabloz. 

– Jean-Marc är fantastisk, han har betytt oerhört mycket för mig. Kanske mest av alla, sa Nilsson i en intervju med SportExpressen i december. 

”Finns ett problem med Stina”

När Stina Nilsson i går gjorde sin första internationella tävling i tyska Arber befann sig Jean-Marc Chabloz dock fyra timmar därifrån på världscupen i Oberhof. Och så kommer det att vara även i morgon då Nilsson tävlar igen. 

– Jag känner ingen oro för att jag inte är på plats. De har koll på plats, de är två bra ledare med i Arber. Jag pratar lite med Stina men det handlar mest om små detaljer, säger Jean-Marc Chabloz som dock menar att Nilsson är i ett svårt läge. 

– Det här är en helt ny situation för Stina, med flera nya saker. Och hon måste lära sig att hantera den situationen. Samtidigt finns det ett problem med Stina, uppmärksamheten är enorm kring henne just för att hon heter Stina Nilsson. Hon har en helt annan press på sig än vad de andra åkarna i IBU-cupen har. Jag har pratat med Stina om det. 

Vilken kontakt har du med Stina när hon befinner sig på IBU-cupen?

– Vi har våra samtal då och då, men jag känner inte att jag har någon jätteroll för henne just nu. Hon har lärt sig mycket och vi har våra samtal, det räcker. Jag är inte orolig. 

”Följer henne via appar”

Tävlingarna från IBU-cupen tv-sänds inte, men Jean-Marc Chabloz ser till att följa Stina Nilsson ändå. 

– Jag följer henne via appar och så har vi en tränargrupp i messenger, så jag har koll den vägen. Men mitt fokus ligger ändå på världscuptävlingarna här i Oberhof, säger Chabloz. 

Stina Nilsson står återigen på startlinjen i morgon förmiddag klockan 10.30 när det är dags för en ny sprinttävling i IBU-cupen. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.