Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är nästan omöjligt att åka med bössan så”

Stina Nilsson och skyttetränaren Jean-Marc Chabloz.
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Stina Nilsson gör sin andra säsong som skidskytt och är nu uttagen till OS. 

Men när satsningen i den nya sporten inleddes var det med en stor blunder. 

– Det är nästan omöjligt att åka med bössan som hon gjorde, berättar skyttetränaren Jean-Marc Chabloz i en intervju med Radiosporten.  

Det var i mars 2020 som nyheten som förvånad en hel skidvärld kom. Stina Nilsson, med stora framgångar inom längdskidåkning, hade bestämt sig för att byta sport. 

Nu är 28-åringen inne på sin andra säsong som skidskytt, framstegen har kommit stegvis och i går blev hon uttagen till OS. 

Men när skidskyttekarriären inleddes så var det inte helt problemfritt, det berättar skyttetränaren Jean-Marc Chabloz om i en intervju med Radiosporten

– Hon ringde mig och sa, ”jag heter Stina Nilsson, kan du hjälpa mig med skyttet?”. Det var så det började. Jag visste inte vem Stina var egentligen, det är klart att jag visste att hon hade massa guldmedaljer runt halsen men för mig spelade det inte någon större roll. Jag lärde känna Stina från noll och vårt samarbete klickade väldigt bra. Vi kom bra överens direkt från början, säger Chabloz i intervjun. 

”Nästan omöjligt att åka så”

Men skyttetränaren blev också förvånad när han träffade Stina Nilsson på den första träningen tillsammans. 

– Vi sköt inomhus i en hall och hennes sele var monterad åt fel håll så den var väldigt obekväm. Det är nästan omöjligt att åka med bössan på ryggen med en sele som är monterad åt fel håll. Men det gjorde Stina en hel månad. Innan jag började jobba med henne så sköt hon en del själv i Malung och åkte då runt med den här totalt obekväma bössan på ryggen och trodde att ”det är så det ska vara i skidskytte, det är jobbigt och det ska göra ont”. 

– Och när jag såg det undrade jag vad är detta? Selen är ju upp och ned, men sedan ändrade vi det och det blev betydligt bekvämare för henne, säger Jean Marc Chabloz. 

”Känns som mitt första”

När Stina Nilsson i går blev uttagen till sitt tredje OS, sitt första som skidskytt var det med stor glädje. 

– Jag är så himla stolt över den resa som jag hittills har gjort som skidskytt. På ett sätt så är jag ju på väg att få uppleva ett tredje OS, men för mig så känns det som mitt första. Jag drivs av utmaningar och inspireras hela tiden av det landslag och det tränar- och ledarteam som jag har privilegiet att få utvecklas tillsammans med. Jag längtar efter att få uppleva mitt första OS som skidskytt, säger Stina Nilsson.

TV: Stina Nilsson succén i sin första masstart

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.