Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är något som vi borde prata mer om”

Stina Nilsson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: RICKARD BERGSTEDT / BILDBYRÅN
Foto: RICKARD BERGSTEDT / BILDBYRÅN
Foto: RICKARD BERGSTEDT / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

IDRE. Tidigare i höst har det rapporterats om vikthets inom norsk längdskidåkning. 

Något som får Stina Nilsson att reagera. 

Samtidigt menar den före detta längdstjärnan att det är annorlunda inom skidskytte. 

– Jag upplever att det är viktigare att ställa upp med en stark kropp i skidskytte. Och det tycker jag är sunt, säger Nilsson. 

Det är den norska tidningen Dagbladet som har gjort en granskning av problemen med ätstörningar inom norsk damlängdåkning. Tidningen har kontaktat 40 kvinnliga åkare som representerade Norge på junior- och seniornivå mellan 1978 och 1986.

Resultatet av undersökningen är alarmerande.

35 procent av de som svarade berättade att de led av ätstörningar under sina karriärer. 67 procent av dem som drabbats gjorde det redan under tiden som junior. Sex åkare visar nu upp tecken på benskörhet efter att ha röntgats.

Granskningen har bland annat fått den svenska längdstjärnan Charlotte Kalla att reagera. 

– Det är skrämmande, sa hon till SportExpressen i förra veckan. 

”Har existerat i alla år”

Och nu kommenterar Stina Nilsson, som förra året överraskande bytte sport från längdåkning till skidskytte, de oroväckande siffrorna i granskningen. 

– Jag tycker att det är jättebra att frågan lyfts. Det går inte att komma undan att det här något som har existerat i konditionsidrott i alla år, säger Nilsson men menar att det är av stor vikt att ämnet behandlas på rätt sätt. 

– Jag tycker verkligen att det är något som det ska pratas mer om. Men på rätt sätt, jag är själv inte tillräckligt påläst. Men experter inom området får jättegärna uttala sig, säga vilka riktlinjer som gäller och vad man bör tänka på som idrottare för att inte hamna i den situationen. 

”Det tycker jag är sunt”

Stina Nilsson, som hade stora framgångar som längdåkare, menar att det ser annorlunda ut inom skidskyttet. 

– Jag upplever att det är viktigare att ställa upp med en stark kropp i skidskytte. Och det tycker jag är sunt, säger Nilsson som också berättar att hon i och med bytet av sport nu tränar annorlunda. 

– Det är helt annorlunda upplägg. Men är naturligt, för det är två helt olika sätt att idrotta, och olika krav som ställs på kroppen. Det är inte rimligt att en handbollsspelare och en fotbollsspelare tränar på samma sätt, samma sak gäller oss. 

Stina Nilsson säger att hon känner sig stark inför den kommande säsongen. 

– Jag har inte tränat mer styrka än tidigare men jag har fått en väldig kontinuitet i min träning och då känner jag mig stark. 


GUIDE: Allt du behöver veta om världscupen i skidskytte – hela programmet


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.