Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norsk kritik efter bilderna på Stina

Stina Nilsson.Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Helena Ekholm.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Johan Hagström.Foto: MATIC KLANSEK / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Klippet där Stina Nilsson ses träna skidskytte.Foto: SVT
NRK-experten Ola Lunde.Foto: BILDBYRÅN NORWAY

Stina Nilsson har skrivit på för skidskytteklubben Lima SKG och har fått licens för ett eget gevär.

Nu börjar resan mot toppen i en helt ny idrott.

Och den väntas bli tuff.

– Jag blir överraskad om hon slår sig in i VM-truppen nästa säsong, säger landslagstränaren Johan Hagström.

Samtidigt blir Stina Nilsson uppläxad – efter en 29 sekunder lång video i SVT.

Stina Nilsson, 26, är en av Sveriges mest framgångsrika längdskidåkare. Hon har redan tagit ett OS-guld, två VM-guld och 23 segrar i världscupen.

Men nu vänder hon blad.

I helgen avslöjade Nilsson att hon inleder en satsning på skidskytte. Redan nästa säsong kommer hon att tävla med en bössa på ryggen.

Och hon har alltså redan gått med i Lima SKG.

– Så är det. Man behöver intyg att man varit med i en förening i minst ett halvår för att man ska få egen licens för geväret. Och det har vi hjälpt med henne, säger klubbens ordförande Tommy Mattsson.

– Vi hoppas så klart att hon ska tävla för oss i framtiden, men det var men ju aldrig. Hon har nog flera möjligheter.

Tror du att hon är eftertraktad?

– (skratt) Jag skulle tro det!

Många är så klart nyfikna på exakt hur bra Stina Nilsson kommer att kunna bli som skidskytt. En sak är klar: Hon kommer vara en av de absolut mest åkstarka skidskyttarna i världen. En annan sak är mer oklar: Hur bra är hon egentligen på att skjuta?

”Jag blir överraskad då”

Landslagets skyttetränare Johan Hagström har ännu inte börjat jobba ihop med Stina Nilsson, men han menar att förväntningarna måste vara relativt låga.

Åtminstone under den första säsongen.

– Jag tror att hon kommer kunna åka Europacupen redan nästa vinter, så bra tror jag att det kan gå. Och om det ges tillfälle, vem vet, kanske gör hon något gästspel i världscupen. Gör hon det, då har hon gjort det väldigt, väldigt bra. Men jag tror inte det blir mer än så första året, säger Hagström.

– Många tror att hon kommer åka världscupen och VM direkt, men det är inte så himla lätt att slå sig in i damlaget. Damlaget var rankat fyra i världen den här säsongen. Och det är ett lag som är på väg uppåt, som blir bättre hela tiden. Målet för damlaget nästa år måste vara att bli rankat topp tre i världen och det är inte bara att slå sig in i ett sånt lag.

Blir du förvånad om Stina slår sig in i VM-truppen nästa vinter?

– Jag blir överraskad då. Om det är någon som kan klara det så är det hon, men det är inte troligt. Men det kan gå!

Men då har hon gjort det bra?

– Ja, då har hon gjort det jävligt bra.

SVT-experten Helena Ekholm, som själv har tre VM-guld på meritlistan, är också osäker på om Stina Nilsson kommer utvecklas så snabbt att hon är redo för VM i slovenska Pokljuka den 22-28 februari 2021.

Allting hänger på skyttet, förklarar hon.

– Jag är ju väl bekant med hennes åkkapacitet, som är fantastisk, men jag har ingen aning om hennes nivå i skjutningen. Men jag misstänker att hon har någon erfarenhet och fallenhet för det, annars hade hon nog inte ens övervägt att byta till skidskytte, säger Helena Ekholm.

– Det ska bli jättekul att se henne.

Döms ut av norske experten

Än så länge har vi bara fått se ett litet smakprov av Stina Nilsson som skidskytt. SVT publicerade i helgen ett 29 sekunder långt klipp där man kan se henne på skjutvallen inne på Östersunds skidstadion.

NRK-experten Ola Lunde har sett klippet och menar att Nilsson har ”en lång väg att gå”. Framför allt i det stående skyttet.

– Hon tar alldeles för lång tid på sig, innan hon hamnar i skjutställning. Det måste gå väldigt mycket fortare. Stocken på geväret måste anpassas också. Hon måste göra ett jättejobb här, så att hon inte gör så många fel, säger Lunde och slår fast att hon kommer få svårt att ta pallplatser i världscupen nästa säsong.

Den tyska stjärnan Denise Herrmann har också sett klippet på Stina Nilsson.

– Det är långt ifrån perfekt, men inte så illa ändå. Det såg värre ut när jag började! Hon behöver bara få lite tid, jag vet att hon är motiverad, säger Herrmann till NRK.

En som faktiskt har sett Stina Nilsson skjuta i verkligheten är landslagsåkaren Johanna Skottheim. De känner varandra från skidgymnasiet i Torsby och tränade ihop på ett läger i Ramundberget förra sommaren.

– Hon var där och tränade ensam, samtidigt som vi hade läger där. Då hänger hon med oss och testade att skjuta lite grann, säger Skottheim.

– Det här med skytte… det är väldigt stor skillnad från person till person. Vissa har lätt för det, andra har inte det. Det handlar mycket om talang. Jag menar, vissa har hållit på med skidskytte hela livet, men är ändå inte bra skyttar.

Du har sett Stina Nilsson skjuta?

– Ja, det har jag. Och… det ser bra ut.

Stina Nilsson själv gör allt för att tona ner förväntningarna när SportExpressen får en pratstund med henne.

– Det här är som att börja från noll för mig. Jag vet ingenting om hur min skjutkapacitet eller åkkapacitet står sig mot dem andra. Jag ser bara fram emot en lång sommar där jag ska lära mig så mycket som möjligt för att vara beredd när säsongen startar, säger Nilsson.

Hon ger dock en liten hint om hur skyttet har gått hittills.

– Jag tycker det är så himla roligt. Jag är typ besatt av att skjuta!

 

LÄS MER: Så höll Stina Nilsson nya satsningen hemlig

LÄS MER: ”Stina kan tjäna väldigt mycket pengar nu”

LÄS MER: Kalla om chockbeskedet: ”Känner mig omtumlad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.