Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte rättvist mot Stina Nilsson”

Stina Nilsson.
Foto: HARALD DEUBERT / IMAGO/IBL
Ola Ravald.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: NISSE SCHMIDT/TT / TT NYHETSBYRÅN

OBERHOF. Varför åker hon inte snabbare?

Många har varit frågande kring Stina Nilssons dåliga åktider som skidskytt. 

Nu ger den före detta landslagstränaren i längdskidåkning Ola Ravald sin förklaring. 

– Jag tror att hon håller igen i spåret. Kritiken mot Stina är orättvis, säger Ravald.  

Stina Nilsson, 27, har klarat av sin internationella debut som skidskytt. I IBU-cupen, nivån under världscupen, slutade hon på plats 99 i torsdagens sprint. Och i går var det ett litet steg uppåt i resultatlistan när Nilsson kom på plats 67, det också i en sprint över 7,5 kilometer. 

I sin första tävling bommade Nilsson fem av tio skott, men i går fungerade skyttet bättre och den före detta längdstjärnan klarade sig undan med tre bom. 

Det som dock har förvånat många är Stina Nilssons mediokra åktider. 

I torsdags hade hon 54:e bästa åktid, vilket var sämst av svenskorna. I går var Stina Nilsson näst långsammast av de sju svenska åkarna, och hade inte bättre än 41:a åktid totalt sett. Segraren Tatjana Akimova, Ryssland, var mer än en minut snabbare bara i spåret.

Med tanke på Stina Nilssons meriter inom längdskidåkning, där hon bland annat tagit både OS- och VM-guld, är det många som ifrågasätter hennes dåliga tider i skidskyttespåren. 

Den före detta landslagstränaren i längdskidåkning, tekniktränaren Ola Ravald, som det senaste året jobbat med det svenska skidskyttelandslaget och anses vara en av Sveriges skickligaste tränare när det kommer till åktid, är kritisk mot de som ifrågasätter Stina Nilsson.

– Stina är helt ny som skidskytt samtidigt som många har jättehöga förväntningar på henne. Det är inte rättvist mot Stina, låt henne få komma in i det här i lugn och ro, steg för steg. Hon har bara gjort sex skidskyttetävlingar. Det måste man ha med sig, man blir inte bara skidskytt över en natt, inte ens om man heter Stina Nilsson. Det är ett krävande jobb, säger Ola Ravald som påpekar att han vill vara ödmjuk inför att bedöma Stina Nilssons reslutat som skidskytt.

Men Ravald menar att det finns flera saker som spelar in när det gäller hennes åktider. 

– Jag gissar, utan att veta, att Stina inte vet exakt hur hårt hon ska våga åka för att få ihop skyttet. Jag tror att hon kanske är rädd för att komma in lite för trött och sliten på vallen och att det kommer att påverka skyttet väldigt mycket. Och det kanske gör att hon håller igen åkningen lite grann. 

– Det går inte att bara jämföra en åkning från en längdåkare till det en skidskytt måste göra. 

”Många tänker inte på det”

Ola Ravald utvecklar sitt resonemang kring att Nilsson kan ha svårt att veta hur hon ska lägga upp sin åkning som skidskytt. 

– Det kan vara så att hon inte riktigt har hittat vilken fart hon kan hålla. Det är någonting som man måste träna på över tid. Det har alla de som har bytt från längdåkning till skidskytte fått gå igenom. 

Stina Nilsson har själv vid flera tillfällen påpekat, när hon fått frågor om åktiderna, att hon som längdåkare var bäst i klassisk stil i distanstävlingar, och att det där är fristil som gäller i skidskytte. 

Något som Ola Ravald håller med om. 

– Jag förstår hur hon menar där. Man ska komma ihåg att sprint var Stinas huvudmål som längdåkare, och att hon inte åkte så jättemånga distanstävlingar. Och när hon väl gjorde det så var det i klassiska tävlingar som hon presterade bäst. Någon enstaka gång, som i stafetten på VM i Seefeld och någon jaktstart, har hon gjort det bra i fristil. Men när det kommer till distanstävlingar så är det i det klassisk stil som hon har varit bäst. 

– Jag tror att många inte tänker på det när man ifrågasätter hennes åktider. 

”Har fyra kilo på ryggen”

Ola Ravald, som jobbat som tekniktränare både för längdlandslaget och numera skidskyttelandslaget lyfter fram ytterligare en aspekt när det kommer till Stina Nilssons åktider. 

– Som skidskytt har man faktiskt också fyra extrakilon på ryggen. Det ska man inte undervärdera att det påverkar. Och det gör det även för Stina Nilsson, hon behöver vänja sig vid det. Absolut att man ska klara av det om man är stark och i bra form, men man måste ge det tid. 

”Ett hån mot skidskyttet”

Ola Ravald sammanfattar de olika bitar som han ser spelar in i Stina Nilssons utveckling som skidskytt. 

– Jag tror att många av de här delarna är saker som Stina Nilsson behöver mer tid med. Man kan inte dra slutsatser om henne efter bara drygt en månad. Det är orättvist mot Stina. Det är många frågetecken som jag tror kommer att lösa sig så småningom. Men det är orimligt att tro att hon bara ska in och lösa allt snabbt.

– Det är också lite utav ett hån mot dem som håller på med skidskytte. Att man tror att det ska kunna vara så lätt. De som håller på med skidskytte på högsta nivå är fruktansvärt bra. Man får inte glömma att det de håller på med är svårt. 

– Det är som att tro att Sarah Sjöström om hon skulle byta sport från simning till simhopp skulle vara bra direkt. Skidskytte är väldigt komplext. 

– Jag tror att det är väldigt viktigt att Stina Nilsson får tid. Hon kommer att utvecklas så småningom. 

I dag körs stafett i IBU-cupen i tyska Arber, men till den är Stina Nilsson inte uttagen. För Sverige kör Ingela Andersson, Tilda Johansson, Anna Magnusson och Elisabeth Högberg.

Nästa tävlingstillfälle för Stina Nilsson blir sannolikt på onsdag då IBU-cupen i Arber fortsätter med distanslopp för damerna. 

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt du behöver veta 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.