Foto: Anders Wiklund / Scanpix
 Foto: Anders Wiklund / Scanpix

"Det är för Maja jag kämpar på där ute"

Publicerad
Uppdaterad
ÖSTERSUND. Emelie Larsson är ett av svenskt skidskyttes stora framtidshopp.
Hon har under världscuppremiären på allvar slagit sig in i landslaget och gjort sitt bästa lopp i karriären.
Men Emelie tävlar i skuggan av en personlig tragedi av obeskrivliga mått och något få kan föreställa sig - för fyra år sedan avled hennes lillasyster av ett vådaskott i hemmet.
- Det är för Maja jag kämpar på där ute i spåret. Hon finns ständigt med mig på skjutvallen och hjälper mig att få ner prickarna, säger 24-åringen.
Emelie Larsson hamnade i torsdags i medie­skuggan av Anna Maria Nilsson och dennes sensationella andraplats i distansloppet.
Med bara en bom och stabil skidåkning tog Emelie sin främsta placering i världscupen. Från att ha slutat 62:a i Östersund förra året på samma distans, klippte hon 41 placeringar och gick in som nummer 21.
I gårdagens sprinttävling förstörde dock bedrövliga yttre förhållanden för henne - fyra missar och trög skidåkning puttade henne bakåt till plats 87.
På skidskytteförbundets hemsida skriver förbunds­kapten Staffan Eklund om Emelie: "Stabil skytt med hög framtida potential".
Så 24-åringen, ursprungligen från Torsby men numera bosatt i Östersund, har ögonen på sig.
Detta är alltså säsongen Emelie ska ta de skidkarriärkliv som gör henne till mer än ett löfte för kommande tider och etablera henne som en skidskytt med kapacitet att följa i Anna Carin Zideks och Helena Ekholms spår.

Åkningen akilleshäl

- Livet för mig är skidskytte och det roligaste jag vet. Jag började med springskytte när jag var 11-12 år och kom in på skidskyttet vid 14. Så skjuta kan jag och har lärt mig att hantera nervositeten i samband med det, säger Emelie.
Akilleshälen för närvarande är åkningen - att kunna överföra det hon tränar på till tävlingsspåret. Ta med farten och kraften hela vägen.
- Det är något jag jobbar stenhårt på. Jag försöker tänka när det är tävling att det gäller att åka lugnt och avslappnat. Jag har en tendens att stressa under loppen.

Tragisk olycka

Samtidigt som Emelie älskar sporten har den orsakat henne den största smärta en människa kan drabbas av - förlusten av en familjemedlem.
För fyra år sedan dog hennes då nioåriga lillasyster Maja av ett vådaskott i hemmet under en skjutövning.
Tragedin var följden av en rad osannolika sammanträffanden. Av någon anledning låg ett skott kvar i ett av gevärets fyra magasin. Magasinet kom in i geväret, skottet brann av och träffade Maja i huvudet.
Hon fördes till Ullevåls universitetssjukhus i Oslo, men allt hopp var ute. Kvart i tio dagen efter fick Maja ett blodtrycksfall. Det charmiga yrvädret med sitt blonda hårsvall och ett ständigt leende på läpparna fanns inte mer.
- Jag var hemma och minns allt och hur fort allting skedde. Blickar, tankar och känslor. Jag hörde ett skrik och var den som ringde 112, förklarar Emelie.
Hur gjorde du för att ta dig igenom?
- Jag började träna ganska direkt efteråt. Jag ville fly och då var träningen min räddning. Men sedan kom det bakslag under vintern när kroppen inte orkade och då brast allting.
- Före olyckan funderade jag på hur det skulle kännas om jag förlorade någon i min familj. Min familj som jag älskar så mycket. Och så helt plötsligt en dag blir det så.
- Innan trodde jag att det inte skulle kunna gå att leva vidare efter något sådant hänt. Men sedan förstod jag sakta att hantera sorgen och att det är tillåtet att gråta.
- Maja hade ju inte velat att jag skulle sluta med allt det här roliga.

"Hon hjälper mig kämpa på"

Finns Maja med dig när du tävlar - som under ditt fina distanslopp?
- Hon hjälper mig kämpa på där ute i spåret. Jag pratade faktiskt med henne och sa "att nu får du hjälpa mig i dag. Speciellt på skjutvallen så jag får ner prickarna".
Och det gjorde hon.
- Ja, det gjorde hon. Jag hoppas hon fortsätter med det.
- Även om ett träningspass eller en tävling kan vara helt knäckande vet jag att det finns en smärta som är så mycket värre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag