Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var grova ord i omklädningsrummet”

Sebastian Samuelsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Alexander Loginov.
Foto: DENIS KOSTYUCHENKO / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Den tidigare dopingavstängde ryssen Alexander Loginov vann VM-sprinten i Antholz.

Något som får Sebastian Samuelsson att reagera starkt. 

– Det var grova ord i omklädningsrummet efter loppet, säger Samuelsson som blev bästa svensk på elfte plats.

Herrarnas sprint i skidskytte-VM blev en jämn uppgörelse om topplaceringarna.

Fransmannen Quintin Fillon Maillet bommade ett skott i det liggande skyttet men lyckades trots det ta ledningen i mål, en ledning som stod sig tills ryssen Alexander Loginov slog honom med 6,5 sekunder.

Sebastian Samuelsson bommade ett skott i det liggande skyttet och sköt därefter fullt i stående. Det gjorde honom till bäste svensk på en elfteplats men efter loppet var Samuelsson ändå irriterad. Det på grund av att segraren Alexander Loginov tidigare varit avstängd för epo-doping mellan åren 2014 och 2016, men nu tävlar igen. 

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att man kan vara avstängd för epo och sedan komma tillbaka och ta VM-guld. Det är en skam för hela idrotten, säger Samuelsson.

”Grova ord i omklädningsrummet”

Sebastian Samuelsson berättar vidare att många andra nationers åkare också var upprörda efter loppet.

– Det var grova ord i omklädningsrummet här tidigare, så jag vet inte om jag vågar återberätta dem. Det är många som inte är glada över att det går till på det viset, säger Samuelsson och fortsätter:

– Det är många som inte är glada över att det går till på det viset. Det är andra länder och andra idrottare som absolut inte tycker det är kul att man kan fuska och sedan komma tillbaka och vinna VM-guld. Jag tycker det är väldigt tråkigt, men vi vet ju om att det är så här och det går inte att göra något nu.

”Vi kämpar livet ur oss”

Fransmannen Martin Fourcade knep bronset och bakom honom utspelade sig en jämn kamp där Tarjei Bö slog sin bror Johannes Thingnes Bö med bara en dryg sekund men de båda bröderna fick nöja sig med att vara ett par sekunder bakom pallen. 

Tarjei Bö är även hann upprörd över Loginovs seger. 

– Det handlar om fair play, vi jobbar livet av oss för att kämpa om medaljerna. Jag gick en brutalt hård sista runda för att få bronsmedaljen. Jag trodde att jag hade fått bronset men fick en fjärdeplats, säger Tarjei Bö.

Alexander Loginov gjorde inga intervjuer direkt efter segern i sprinten, men kom på presskonferensen. Frågor kring skidskyttet besvarade han, men när det kom frågor som: ”hur många gånger har du testats under säsongen?” och ”varför ska vi tro dig nu?”, vägrade han svara rakt och drev i stället med pressuppbådet. 

– Jag ska kolla om jag har uppkoppling mobilen och kan se och berätta. 

– I alla fall 12–16 gånger. Och jag och min fru har precis köpt en ny större lägenhet, ni är alla välkomna dit för att se min dagliga rutin och se att det jag gör är rent, sa Loginov. 

”Varit otroligt fokuserad”

Sebastian Samuelsson, som blev elva, en minut och tre sekunder bakom segrande Loginov, har ett hyfsat läge inför jaktstarten i morgon.

– Jag tycker kroppen känns bra och har gjort så den senaste veckan. Jag har varit otroligt fokuserad hela dagen och tycker att jag fick till det bra i dag, säger Samuelsson.

Precis som Samuelsson bommade Jesper Nelin och Peppe Femling varsitt skott, Nelin i det stående skyttet och Femling i liggande. Martin Ponsiluoma bommade två skott i liggande och sköt sedan fullt i stående. Ponsiluoma slutade knappt en och en halv minut bakom Loginov. Nelin blev 19:e man, Femling 20:e och Ponsiluoma blev 27:a.


LÄS MER: Hanna Öberg tog mental hjälp direkt efter loppet 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.