Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är en gigantisk arrangörsskandal”

Skidskyttestjärnan Tarjei Bö.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Bindningen löste ut sig två gånger under loppet och Bö föll handlöst i asfalten.
Foto: NRK.
Efteråt visade norrmannen upp sina skador på Instagram.
Foto: Instagram.

Skidskyttestjärnan Tarjei Bö tappade rullskidan och föll två gånger på en rullskidskyttetävling i helgen. 

På torsdag börjar Toppidrettsveka i Norge för längdåkarna.

Då byter arrangören leverantör av bindningar. 

”Vi är övertygade om att detta är den bästa lösningen för att säkerställa alla idrottares säkerhet”, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

I tyska Wiesbaden åkte stora delar av världseliten i skidskytte masstart i helgen, på rullskdor. På damsidan vann italienska stjärnan Dorothea Wierer.

I herrarnas lopp var det emellertid inte resultaten som var det stora samtalsämnet. Det var i stället den norska stjärnan Tarjei Bös skida, som ”löste ut” två gånger.

Första gången låg Bö på andraplats när man stöp till marken men lyckades ta emot sig, den andra gången ramlade han med ansiktet i marken. 

– Det är helt enkelt en gigantisk arrangörsskandal, säger experten Ola Lunde i NRK:s sändning.

På stora rullskidtävlingar, både i längd och i skidskytte, lånar arrangören oftast ut rullskidor till åkarna som är testa och ska gå lika snabbt för alla. 

Arrangören byter rullskidor 

På torsdag drar Toppidrettsveka i Norge i gång där stora delar av världseliten ska göra upp. Frida Karlsson ställs bland annat mot långloppseliten med Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren i ett lopp över 55 kilometer. 

Där var det tänkt att åkarna skulle åka med rullskidor med samma bindningar som Tarjei Bö använde. I dagarna meddelade Toppidrettsveka att de byter alla sina bindningar efter skidskytteincidenten.

”Alla rullskidor som ska användas under alla tävlingar skruvas om med nya bindningar från en annan leverantör. Dessa bindningar är kvalitetssäkrade och vi är övertygade om att detta är den bästa lösningen för att säkerställa alla idrottares säkerhet”, skriver arrangören i ett pressmeddelande

Tillverkaren: ”Kommer byta grepp”

Tillverkaren av bindningarna, det norska företaget Rottefella, pratade under tisdagen för första gången om det som hände Tarjei Bö, efter massiv kritik. 

– Från och med nu kommer alla våra rullskidbindningar komma med ett vitt låsgrepp. Det nya greppet ska inte kunna öppna sig, säger Henrik Kvissel som är säljare på Rottefella till langrenn.com.

– Vi har haft fall där det extra säkerhetslåset på bindningen inte har fungerat. Det här låset framför bindningen är en extra säkerhet som kommer att förhindra att bindningen lossnar om du får ett slag eller liknande under användning. 

Tarjei Bö lade upp en bild på Instagram efter helgens krascher. 

Jag är okej. Jag tror att jag hade ganska mycket tur”, skriver han.


https://www.instagram.com/p/CSm7L3NjZPh/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.