Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De vill att jag och min familj ska dö i cancer”

Sebastian Samuelsson.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström efter stafettguldet i OS i Pyeongchang. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: ALEXEY FILIPPOV / SPUTNIK/IBL SPUTNIK

ÖSTERSUND. Sebastian Samuelsson har gjort sig känd för att säga vad han tycker. 

Men efter den svenska skidskyttens dopinguttalanden finns också en annan situation. 

– Det finns människor som vill att jag och hela min familj ska få cancer och dö, säger Samuelsson som utsatts för flera hot. 

Ett individuellt silver och guld i stafetten, Sebastian Samuelssons OS var succéartat. Och när världscupen drog i gång i söndags har både konkurrenter och fans betydligt större koll på den 22-årige svensken. 

– Jag känner mer press än tidigare. Men den mesta pressen kommer inifrån, från mig själv. Men det är klart att jag känner att det finns andra förväntningar på mig nu. Jag kommer inte att kunna smyga under radaren som tidigare, säger Samuelsson som är nöjd med uppladdningen inför årets säsong. 

– Jag har haft min bästa försäsong någonsin. Jag hade några sjukdagar i juni men annars har jag kunnat följa min plan som jag har velat, och det känns väldigt viktigt.

”Skulle vara knäckande”

Vid sidan av sitt tävlande har Sebastian Samuelsson gjort sig känd för att ta ställning i dopingfrågor.

– Det har fått stor uppmärksamhet men det tror jag mest beror på att jag är en av väldigt få som pratar öppet om doping. 

Sebastian Samuelsson menar att han inte vill vara tyst när han får frågor om doping för att det är ett ämne som berör honom och många andra idrottare väldigt mycket. 

– Egentligen tycker jag inte att jag har haft några kontroversiella åsikter. Det är ganska enkla saker det jag säger helt ärligt. 

Han är dock övertygad om varför många idrottare avstår att uttala sig dopingfrågor. 

– Jag tror att man är rädd för konsekvenserna, att man ska få massa skit i sociala medier och så vidare. Bland aktiva idrottare tror jag även att det handlar om att man är rädd för att det ska läcka massa energi från den idrottsliga uppgiften man har. Men så har det inte varit för mig, jag tror att det skulle ta mer energi för mig att bara sitta och vara tyst. 

– Något som verkligen skulle kännas knäckande för min del vore att bli slagen av någon som hade fuskat. Det skulle ta mycket energi. 

 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

 

Ekholm: ”Jag är rädd”

Den före detta skidskytten Helena Ekholm berättade tidigare i höst i en intervju med SportExpressen att hon avstår att uttala sig i dopingfrågor på grund av rädsla

– Jag har väl egentligen en åsikt, men väljer att hålla tyst. Jag är rädd för att utsättas för hot. Tyvärr är den risken för stor för att jag ska säga något mer än så, sa Ekholm då. 

Sebastian Samuelsson tycker det är synd att Ekholm inte vågar uttala sig. 

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att samtalsklimatet är så att folk inte vågar säga vad de tycker, för att de är rädda för att få hot. Det är otroligt tråkigt. 

Sebastian Samuelsson.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sebastian Samuelsson har själv utsatts för allt från hårda kommentarer på sociala medier till personliga hot efter att han uttalat sig om doping. 

– Inför skidskytte-EM som avgörs i Ukraina i vinter har jag redan nu fått meddelanden om att det finns ryska fans som väntar på mig där. Människor som försöker komma åt mig. Det handlar om direkta hot mot mig som person, säger Samuelsson och berättar att det också har handlat om dödshot. 

– Hoten har handlat om allt från att det finns de som hoppas att jag och hela min familj ska få cancer och dö till att jag borde dödas av IS-terrorister. 

”Har aldrig pekat ut”

Sebastian Samuelsson menar att han kan förvånas över att han hotas efter sina uttalanden. 

– Jag har aldrig pekat ut någon enskild åkare som dopad, men det för dem räcker det tydligen att jag är kritiskt till doping generellt. Det är många som uppfattar att jag skulle ha en politisk agenda med mina uttalanden, men så är det inte. 

Med tanke på de hot du utsatts för, tycker du att det är värt att fortsätta att uttala sig i dopingfrågor?

– Ja, för jag tycker inte att jag driver frågan så himla hårt, det är mer att jag svarar vad jag tycker när jag får frågan. Det är inget jättestort lobbyarbete jag håller på med. 

Visade stark form

Världscupen i skidskytte startade i söndags i slovenska Pokljuka där tävlingarna inleddes med stafetter där Sebastian Samuelsson bildade lag med Hanna Öberg, Jesper Nelin och Emma Nilsson.

Samuelsson visade upp stark form i spåren, och var näst snabbast på sin sista sträcka, och förde det svenska laget i mål som åtta.

– Överlag är det en bra premiär, säger Sebastian Samuelsson.

I dag fortsätter tävlingarna Pokljuka med herrarnas distanslopp.

 

Skidskyttepremiären i Pokljuka – så fortsätter den

Onsdag 5 december: Distans, herrar.

Torsdag 6 december: Distans, damer.

Fredag 7 december: Sprint, herrar.

Lördag 8 december: Sprint, damer.

Söndag 9 december: Jaktstart, herrar och jaktstart, damer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.