”De kritiserar mitt beslut – vill sätta mig i ett fack”

Stina Nilsson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: PER DANIELSSON / BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. Hon har inte ångrat sig en sekund. 

Men Stina Nilsson, 27, menar att hon möts av motstånd på grund av sitt byte av sport. 

– Vissa kritiserar mitt beslut, de vill sätta mig i ett fack, säger Nilsson som också berättar om hur hon stoppas av tränarna och framtidsdrömmen. 

Stina Nilsson vrider upp sin vänsterarm och tittar på armbågen. 

– Det var ett blåmärke här tidigare, men nu syns det i stort sett ingenting. 

Det har snart gått fyra veckor sedan hon kraschade under ett träningspass på rullskidor och ådrog sig en fraktur på armbågen. 

Sex veckor var det sagt att hon skulle undvika att belasta armen och träna utan stavar.

När hon slår sig ned inne i förbundets lokal vid skidskyttestadion i Östersund så är det efter ett träningspass på drygt två timmar. Och när hon drog i väg på rullskidorna så var det med en stav i varje näve. 

– Det var oplanerat, jag var stressad till stadion i morse så jag tänkte, ”jag måste ha två stavar”. Och det gjorde inte ens ont när jag körde med det. Men sedan kom Johannes (Johannes Lukas, landslagstränare), och då blev det inte två stavar mer. 

Det var ett halvår sedan nyheten slog ned som en bomb i skidvärlden. OS-guldmedaljören i längdskidor hade bestämt sig för att byta sport till skidskytte. 

Och sedan i maj har Stina Nilsson tränat fullt ut med skidskyttelandslaget. 

Men ibland måste 27-åringen stoppas, incidenten under förmiddagen då Johannes Lukas sa till Stina att inte köra med två stavar är knappast ett undantag. 

– Jag är så ivrig hela tiden, så det är bra att de stoppar mig ibland. Att tränarna är av den karaktärstypen att det inte pushar mig, för då hade vi varit långt åt skogen nu. 

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz bekräftar att Stina Nilsson måste stoppas ibland. 

– Hon vill mycket hela tiden. I våras, när hon började med skidskytte, tränade hon skytte på egen hand efter träningen. Stina sköt 1200 skott i veckan, det vanliga är att man skjuter 400-800 skott i veckan. 

Stina Nilsson om sin skytteträning:

– Jag hade inga referensramar. Jag ville bara bli bättre. Då förstod jag inte att det var annorlunda. Jag hade inget perspektiv i våras. Nu vet jag bättre. 

”Då mår jag som bäst”

När Stina Nilsson själv ska förklarar sin iver så kommer orden snabbt och lite huller om buller. 

– Jag vet inte riktigt. Men det här bytet till skidskytte, det är väldigt typiskt mig. Det är kanske inte så många som skulle ha gjort som jag. Men jag försöker hela tiden hitta nya utmaningar. 

– Jag mår som allra bäst när jag har moroten framför mig. Och när jag har den där moroten vill jag ha någonting annat, något ännu större. Jag vill utvecklas, jag hatar att stå still. Det är nog det som det handlar om. 

Hon andas, och konstaterar sedan att hon aldrig ångrat sitt byte av sport, ett byte som överraskade många. 

Stina Nilsson.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

– Jag älskar det. Jag är så glad att jag gjorde det här bytet, oavsett hur det kommer gå. Men jag förstår att vissa kommer att kritisera mitt beslut. Att det finns de som är kritiska mot mig. 

Varför tror du det?

– Många tycker att det är så skönt att ha folk i fack, och då är det tryggt att ha mig i ett längdskidsfack där jag har varit och där människor vet vad de kan förvänta sig av mig. 

– Men jag har landat i att jag håller på med idrott för att jag vill det, och inte för att någon ska få sin underhållning. Utan för att jag vill uppnå mina drömmar och visioner. 

Du har bra självkänsla? 

– Ja, eller jag har åtminstone bevisat för mig själv att jag vågade, och att det känns självklart. Sedan jag tog beslutet har jag inte ångrat mig en enda sekund. 

Stina Nilsson tystnar en stund innan hon fortsätter: 

– Vi skidskyttar var på läger i Torsby samtidigt som längdlandslaget och jag tänkte helt ärligt inte en enda gång att jag vill vara med dem i stället. 

– Nej, nej, nej. 

”Vet hur lång tid det tog”

När Stina Nilsson kommer att tävla första gången som skidskytt är ännu oklart. 

IBU-cupen, nivån under världscupen där Nilsson skulle kunna göra sitt första internationella framträdande, är inställd i november och december på grund av coronapandemin. Men på nationell nivå är det Sverigepreimär i mitten av november. 

Om Stina Nilsson är tävlingssugen?

– Det är klart jag är, jag är en tävlingsmänniska. Men jag vet också hur lång tid det tog för mig att ta ett OS-guld i längdskidåkning. Och jag vet att jag inte är på den nivån nu att jag kan förvänta mig något sådant. Jag måste lära mig skidskytte från grunden först, för att sedan kunna nå mina drömmar och mål i framtiden även där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.