Ukrainska skidskyttar i Kontiolahti, förra helgen. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅNUkrainska skidskyttar i Kontiolahti, förra helgen. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainska skidskyttar i Kontiolahti, förra helgen. Foto: MARTTI KAINULAINEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sebastian Samuelsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNSebastian Samuelsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

De bojkottar ALLA tävlingar i Ryssland

Publicerad

Under OS uppmanade Sebastian Samuelsson andra åkare att bojkotta världscupsavslutningen i ryska Tiumen. 

Nu väljer Ukraina, enligt skidskyttepresidenten Vladimir Brynzak, att som land bojkotta samtliga tävlingar på rysk mark. 

– Det är ett beslut tagit på statlig nivå, säger han till Sovsport

Det var mitt under brinnande OS som den svenska medaljhjälten Sebastian Samuelsson gick ut och riktade kritik mot det internationella skidskytteförbundet (IBU) för deras beslut att förlägga världscupsavslutningen i ryska Tiumen. 

Samuelsson menar att Ryssland har ett ofungerande antidopingarbete och således inte bör få arrangera tävlingar. Så under OS uppmanade han andra åkare att bojkotta tävlingen. 

– Jag hoppas att fler åkare träder fram och säger att vi inte ska åka dit, sa han då. 

Bojkottar alla tävlingar i Ryssland

Han har fått med sig några. Bland annat har USA:s skidskyttelandslag meddelat att de inte tänker åka till Tiumen, men stjärnor som Martin Fourcade och Johannes Thingnes Bö vill åka. 

Nyligen blev det dock klart att det ukrainska skidskyttelandslaget väljer att bojkotta tävlingarna, men de nöjer sig inte med det. 

Det ukrainska skidskytteförbundets president Vladimir Brynzak säger till Sovsport att Ukraina bojkottar Ryssland som land. 

– Beslutet tog på statlig nivå och gäller inte bara skidskyttar. Men från och med nu så kommer ukrainska lag i alla idrotter inte att delta i tävlingar på ryskt territorium. Så vi åker inte till Tiumen, vad mer kan jag säga?, säger han. 

Enligt Brynzak så togs beslutet nyligen på ett möte med flera idrotters förbundsledare samt idrottsministern Igor Zhdanov

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag