Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför saknas de svenska stjärnorna

Sebastian Samuelsson
Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Elvira Öberg
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sebastian Samuelsson och Elvira Öberg slåss om segern i den totala världscupen. 

Men när tävlingarna avgörs i Italien finns stjärnorna inte med. 

– Det är aldrig roligt att inte tävla. Men man får se det som att OS ändå är huvudfokus i år, säger Elvira Öberg. 

Efter två helger i Tyskland med en rad svenska framgångar åker världscupen i skidskytte vidare. De sista tävlingarna innan OS i Peking avgörs i Antholz, Italien.

De svenska skidskyttarna har imponerat så här långt under säsongen med flera pallplatser. Bland annat har Elvira Öberg tagit sina första världscupsegrar och är, precis som Sebastian Samuelsson, bästa U25-åkare på dam- respektive herrsidan. 

Men till helgens tävlingar saknas duon tillsammans med majoriteten av landslaget. De OS-uttagna åkarna väljer att i stället göra de sista förberedelserna inför spelen i Peking på höghöjd några timmar ifrån tävlingarna i Antholz.

Detta trots att både Öberg och Samuelsson har chans att vinna den totala världscupen. 

Elvira Öberg skuggar just nu Norges Marte Olsbu Röiseland och Sebastian Samuelsson är tvåa bakom fransmannen Quentin Fillon Maillet. 

Samuelsson velade in i det sista om han skulle tävla. 

– Det är klart att jag hade varit taggad på att tävla där, framför allt med tanke på hur bra jag ligger till i den totala världscupen. Men jag känner också att OS är det absolut viktigaste den här säsongen, därför var det en enkel prioritering till slut. 

– Men jag kommer titta på tävlingarna, säger han. 

Två OS-åkare tävlar i Italien

Elvira Öberg håller med Samuelsson om att fokuset i år är OS.  

– Det är klart att det är lite speciellt att missa, och det är var en sak man var tvungen att komma överens med. Det är aldrig roligt att inte tävla, och speciellt inte nu när jag ligger så pass bra till. Men det kommer många fler chanser i världscupen, säger hon. 

Dessutom menar Öberg att det känns lite lättare att stå över när även värsta konkurrenten gör det. 

– Ja, det är klart att det gör det hela lite rättvist också när Marte (Olsbu Röiseland) inte tävlar, men även när resterande Sverige och Norge (damerna) också står över. 

Av de elva skidskyttar som är uttagna till OS är det endast Mona Brorsson och Malte Stefansson som kommer att tävla i Italien. 

Brorsson, som knep en av de två sista platserna till Peking, väljer att tävla för att behålla sin topp 15-plats i världscupen och således vara kvalificerad till OS-masstarten dit bara 30 åkare tar sig. 

TV: Mona Brorsson om att bli uttagen till OS

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.