Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför åker Ferry flera dagar före alla andra

Kontiolahti, Ruhpolding och Hochfilzen. Kan du dina skidskytteorter?
Foto: EMMALISA PAULY

Björn Ferry är flitig expert i tv. 

Men skiljer sig från mängden när det kommer till resande.

Till världscuptävlingen i tyska Ruhpolding tog den förre skidskyttestjärnan tåget.

– Men det är inte för att jag känner skam, säger Ferry. 

Efter den avslutade skidskyttekarriären tog Björn Ferry klivet in som expert i SVT och ”Vinterstudion”. Och tittarna har blivit vana att höra honom både som expert i studion och kommentator under loppen. 

När världscupen den här veckan avgörs i klassiska Ruhpolding i södra Tyskland är Ferry på plats. 

Tävlingarna inleddes under onsdagen då damernas sprint avgjordes. Men Björn Ferry startade sin resa till Tyskland direkt efter sändningarna i studion i Stockholm i söndags för att hinna fram i tid. 

Anledningen: Ferry tog tåget till Ruhpolding. 

– Först åkte jag tåg till Malmö på i söndags kväll och sedan vidare till Hamburg där resan fortsatte med nattåg i riktning mot Ruhpolding, berättar Ferry som inte bara gjort sig kände som skidskytt utan också en miljökämpe. 

– Men jag drivs egentligen inte av skam eller ångest. Det är inte därför jag väljer att åka tåg. Det handlar mer om att jag är nyfiken på den framtida hållbara livsstilen. Jag vill veta vad som är positivt med att resa på det här sättet. Om det inte finns något positivt så kommer jag inte att göra det. 

Björn Ferry som redan förra säsongen valde att åka tåg till världscuptävlingen i slovenska Pokljuka är dock redan övertygad om att tåg är ett bra färdsätt även på längre sträckor. 

– Den vanligaste frågan jag får är ”hur lång tid tar det?”. För det är oftast det folk saknar, tid. Men jag tänker tvärtom, jag får ju massa egentid på tåget då jag kan lyssna på ljudböcker, poddar, läsa eller jobba. Så jag ser den tiden det tar att åka tåg som något positivt.

”Öberg kan inte göra så”

Ferry är dock skeptisk till att de tävlande skidskyttarna borde tänka på samma sätt.

– Hanna Öberg kan inte ägna ett par dagar åt att åka tåg ner till Ruhpolding. Det känns orealistiskt när man tävlar på elitnivå. Det är nog med nackdelar som det är att bo i Sverige, jämfört med de som bor i Mellaneuropa och kan åka bil mellan tävlingarna. 

– Så jag kan inte klandra de aktiva. Men som man reser hela vintersäsongen inom skidvärlden, det är egentligen inget hållbart koncept. Det tror jag många känner.

”Flyger om någon ligger för döden”

När skidskytte-VM avgörs i Italien och Antholtz i mitten av februari kommer Björn Ferry sätta sig på tåget igen. 

– Dit har jag åkt tåg tidigare och det gick utmärkt. 

Björn Ferry svarade på frågan om han helt har slutat flyga i en intervju med Expressen i höstas:

– Om jag har tagit tåget till Italien och får ett telefonsamtal om att någon av mina närmaste ligger för döden, då skulle jag absolut ta flyget hem för att vara där på sjukhuset, svarade Ferry då. 

Svenska laget i Ruhpolding

Damer: Hanna Öberg, Mona Brorsson, Linn Persson, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Johanna Skottheim.

Herrar: Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Peppe Femling och Torstein Stenersen.

Programmet i Ruhpolding: 

Onsdag 15 januari: sprint, damer.

Torsdag 16 januari: sprint, herrar.

Fredag 17 januari: stafett, damer.

Lördag 18 januari: stafett herrar.

Söndag: 19 januari: jaktstart, damer och herrar.

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta 

LÄS MER: Ferry: ”Vi är inga hipsters” 

Så kämpar Ferry för klimatet

Björn Ferry avstod att resa till OS i Sydkorea 2018 eftersom han inte ville flyga och skada miljön. Hör honom berätta om sin kamp för klimatet. Intervju med Expressen från 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.