Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Då fick jag ett första livstecken från honom”

Helena Ekholm.Foto: BILDBYRÅN
Wolfgang Pichler.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

ÖSTERSUND. Hon medger att han kunde vara ”riktigt jävlig” under karriären. 

Men när hennes förre coach Wolfgang Pichler drabbades en hjärtattack tog det hårt på Helena Ekholm. 

– Jag blev oerhört berörd av det som hände, säger Ekholm som också berättar om första livstecknet hon fick från Pichler efter den tuffa smällen. 

Det var en knapp månad sedan som den legendariske skidskyttetränaren Wolfgang Pichler, 65, drabbades av en hjärtattack under ett cykelpass hemma i tyska Ruhpolding. 

Pichlers tillstånd var allvarligt och han försattes i konstgjord koma. En dryg vecka senare kom beskedet att Pichler vaknat ur komman men att läget fortfarande av allvarligt. 

Den svenska skidskyttestjärnan Helena Ekholm, som bland annat tog tre VM-guld under sin karriär, hade under många år Wolfgang Pichler som som tränare. 

Och när Ekholm fick höra om sin forne tränares hjärtattack reagerade hon starkt. 

– Jag blev mer berörd än vad jag trott att jag skulle bli av något sådant här. Vi har inte jättetajt relation längre, men hörs då och då. Och framför allt så har vi träffats ute på tävlingar. 

”Då stod han och skrek”

Helena Ekholm utvecklar sin relation med Wolfgang Pichler: 

– Det drabbade mig verkligen hårt när jag fick höra vad som hänt. Jag tror kanske att det har att göra med att Wolfgang är en person jag har delat mycket med, med– och motgångar med. Men som jag inte förrän nu har insett hur mycket jag egentligen tycker om. 

– Ibland när han var tränare kunde jag tänka ”gubbjävel”, när han stod vid sidan och pekade med hela armen och skrek ”go, go”. Men det är klart att jag ändå någonstans ändå alltid har gillat honom och det var säkert därför jag blev väldigt berörd. 

”Ett första livstecken”

För ett litet tag sedan skickade dock Wolfgang Pichler en oväntad hälsning från sjukhussängen. 

– Jag hade lagt ut en bild på mitt Instagram-konto att jag hade kört intervaller. Och helt plötsligt såg jag en kommentar från Wolfgang där han kort hade skrivit ”Time?”. Han undrade vilken tid jag hade sprungit på. 

– Det var det första livstecknet jag fick från honom och det kändes väldigt typiskt Wolfgang och samtidigt fantastiskt fint. Då kände jag verkligen att nu är han tillbaka. 

Vad svarade du honom?

– Jag skrev vilken tid jag hade men det är inte säkert han tyckte det var bra. Det är inte alls säkert att han var nöjd med mig, haha. 

– Ibland när jag har träffat honom efter karriären och han har sett mig träna har han frågat ”what is this?”. Då har jag fått svara att det är pensionärsträning. 

 

LÄS MER: Ferry: ”Det bästa vore om det gick skitdåligt för Stina” 

LÄS MER: Öberg och Nilsson om kroppsfixering 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.