Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Då bad Ulfbåge mig hålla käften”

Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark kommenterade drygt 640 skidskyttetävlingar tillsammans. Foto: FRIDA OLSSON
Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark. Foto: Sportexpressen.
Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark. Foto: Frida Olsson

ÖSTERSUND. De är förknippade med skidskytte, och under tio år kommenterade de tillsammans i tv-rutan.

Men i det första mötet med Christer Ulfbåge fick Kalle Grenemark tydliga regler.

– Christer bad mig att hålla käften, säger han. 

640 skidskyttetävlingar tillsammans i SVT, och redan från första stund fann Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark varandra. 

– Jag ringde Kalle och frågade om han ville vara bisittare och han kom ner och det tog inte en lång stund innan jag sa; ”han är min man”. Det fungerade från första sekunden, säger Ulfbåge som tillsammans med Grenemark är på plats på VM i Östersund för att underhålla på torget inför tävlingarna.

Grenemark minns första mötet med Ulfbåge väl när han fick frågan om tv-jobbet.

– Christer var tydlig, han sa att, ”när jag snackar håller du käften. För övrigt kan du säga vad fan du vill”. Jag fick spelreglerna direkt men det var också ett varmt bemötande. 

Efter de många åren med sändningarna och resorna tillsammans känner duon varandra väl. 

– Jag känner honom nästan lika bra som min fru. Kalle är underbar, och hade vi inte haft så fantastisk personkemi så hade det aldrig fungerat att jobba ihop så länge som vi gjorde, säger Christer Ulfbåge. 

Både Ulfbåge och Grenemark säger att det aldrig varit osams, trots de många jobbåren tillsammans.

– Men när vi var som bäst kunde vi säga emot varandra i sändning. Och det kunde vara så pass mycket att det var tittare som ringde in och undrade om vi bråkade på riktigt. Men det gjorde vi aldrig, men vi kunde käfta rejält. Men vi hade också en regel att vi skulle ha minst tre skratt i varje sändning, berättar Christer Ulfbåge. 

Kalle Grenemark och Christer Ulfbåge kommenterade skidskytte i SVT under tio års tid. Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

”Ulfbåge är bättre”

I alla år har radarparet tippat utgången i tävlingarna de bevakat.

– Vi fortsatt med det nu också, men jag måste vara ödmjuk och säga att Christer är den bättre tipparen, säger Grenermark. 

När de ska lista sina minnen från de otaliga tävlingarna de bevakat är det det blågula minnen som sticker ut. 

– Det är de svenska framgångarna med Magdalena (Forsberg), ACO (Anna-Karin Zidek, Helena (Ekholm) och Björn (Ferry) var otroliga. Vi hade tur som fick jobba under en tid med så enorma framgångar. Det gjorde också att skidskyttet växte som tv-sport och tittarsiffrorna ökade enormt, och till och med gick om längdskidåkningen, säger Christer Ulfbåge och får medhåll av Kalle Grenemark. 

– Det var fantastiska tider, men för mig är nog det största och häftigaste minnet när Björn Ferry vann OS-guld i Vancouver. Det var en magisk upplevelse. 

Christer Ulfbåge och Kalle Grenemark under skidskytte-VM i Östersund. Foto: ANNA FRIBERG

Vill kommentera igen

Christer Ulfbåge säger att han inte saknar tv-jobbet, utan trivs med tillvaron som pensionär. Han och frun spenderar en del av året i Portugal.

Grenemark däremot sörjer tiden som tv-expert.

– Jag måste medge att jag saknar det jobbet, det var en ynnest att få sitta i tv och prata om skidskyttet som betyder så mycket för mig. 

Ulfbåge berättar att han på skoj frågat sportchefen på SVT om han och Kalle inte kan få göra en sändning till i italienska Antholz-Anterselva. 

– Vi älskar ju det stället. Så jag frågade på skoj, men hon sa att vi nog är lite för gamla.

 

LÄS MER: SVT-profilen testade att dopa sig 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta.