Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Brorsson tog tredje svenska EM-guldet

Mona Brorsson Foto: GEPA PICTURES/ MATIC KLANSEK / GEPA BILDBYRÅN
Foto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Medaljerna fortsätter att hagla över Sverige i skidskytte-EM. När Hanna Öberg missade i skyttet och fick nöja sig med tredjeplatsen tog Mona Brorsson guldet i damernas sprint.

– Jag är så klart jättenöjd, säger Brorsson till SVT.

Hanna Öberg var i ledningen fram till det andra och sista skyttet, men två straffrundor efter dubbla bommar där och avståndet upp till täten blev för stort.

Då klev i stället en annan svensk fram. Mona Brorsson fick ner alla vita prickar och tog sitt andra guld på två dagar. I torsdags blev det guld i mixedstafetten.

– Det känns verkligen som att det är på väg åt rätt håll, säger Mona Brorsson.

Hanna Öberg gjorde ett starkt spurtvarv och kom in på tredje plats och får ett brons att lägga till guldet hon tog i distansloppet tidigare i veckan.

– Det var ett okej race tycker jag ändå. Känns som jag har en hyfsat bra fart i spåret. Förhoppningsvis finns det lite att skruva på inför VM när det gäller formen, säger Hanna Öberg till SVT. 

Resultatet i sprinten ligger till grund för söndagens jaktstart, så det finns läge för fler medaljer för duon Brorsson och Öberg.

Brorsson går ut 37,5 sekunder före ryskan Jekaterina Jurlova-Percht, medan Hanna Öberg är ytterligare åtta sekunder bakom.

Jesper Nelin tog silver

De allra flesta världsstjärnorna avstår EM för att i stället ladda för VM som avgörs i Östersund i mars. Svenskarna har valt en annan taktik och har satsat på mästerskapet, vilket bland annat lett till tre guld hittills.

Det blev medalj även på herrsidan. Jesper Nelin tog silver i sprinten efter att ha satt alla sina tio skott. Norske Tarjei Bø hade en bom, men var snabbare i spåret och tog guldet med en segermarginal på 10 sekunder.

Ingen Samuelsson

Även Martin Ponsiluoma var på väg mot ett fint resultat, men hade en bom i sista skjutningen och slutade nia, 47,6 sekunder från täten.

Efter sitt stafettguld i torsdags valde Sebastian Samuelsson att avstå sprinten, som ligger till grund för söndagens jaktstart.

"Har fått de tävlingar och svar jag ville ha här i Minsk, med stafetten i går som höjdpunkt, så väljer att inte slita ut kroppen för mycket med fler tävlingar i helgen. Formen är på uppåtgående", skrev Samuelsson på Instagram på fredagen.

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta.