Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brorsson: ”Sympatiserar med de ryska atleterna”

Mona Brorsson.
Foto: GEPA PICTURES/ THOMAS BACHUN / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

ÖSTERSUND. IOK vill se ryska och belarusiska idrottare på arenorna igen. 

Något FN stöttar. 

Svenska skidskyttestjärnorna motsätter sig förslaget, men sympatiserar samtidigt med de oskyldiga atleterna.

– Det är inte helt svart eller vitt, jag kan lida med dem, säger Mona Brorsson. 

FN berömmer Internationella olympiska kommittén (IOK) för att man överväger att låta individuella idrottare från Ryssland och Belarus tävla i OS under neutral flagga.

I ett uttalande menade FN:s expertpanel att det blir en fråga om diskriminering när idrottare utesluts. 

Utlåtandet har lett till kritik från förbund, experter och utövare. 

– Om kriget i Ukraina fortfarande pågår, och det här beslutet ligger fast när nästa OS närmar sig, tror jag att det kommer kollapsa. Oavsett vad FN säger tror jag att många länder kommer att bojkotta mästerskapet, sa sportkommentatorn Tommy Åström till Expressen i går. 

Sebastian Samuelsson, som tidigare kraftigt ifrågasatt IOK:s öppning, förstår inte alls FN:s argument. 

– Jag tycker debatten är lite skev, det har blivit väldigt mycket diskussion i huruvida det är diskriminering eller inte. Jag tycker inte att det är diskriminering, jag tycker att den här olympiska freden, att man inte attackerar varandra under OS eller Paralympics, den har Ryssland brutit flera gånger, säger Samuelsson. 

– Det är ett regelverk där alla kommit överens och bryter man mot reglerna så måste det finnas konsekvenser. Och bara för att regelbrott får konsekvenser så behöver inte det betyda att det är diskriminering, jag ser inte det argumentet överhuvudtaget. 

Stjärnan: ”Jag kan lida med dem”

Det internationella skidskytteförbundet, IBU, sa tidigt att ryska och belarusiska idrottare inte skulle få tävla i kommande VM trots IOK:s något ändrade ställning i frågan. 

Mona Brorsson delar fortsatt förbundets ståndpunkt. 

– Inget har förändrats sedan det bestämdes att stänga ute dem och så länge ingenting gör det så kommer vi inte kunna ta tillbaka på dem, säger Brorsson. 

Samtidigt känner hon för de drabbade utövare. 

– Men jag vill också trycka lite extra på att jag sympatiserar med de ryska atleterna som inte har någonting med kriget att göra, som inte har valt det här, som inte har stöttat regimen. Det är inte helt svart eller vitt. Jag kan lida med dem. 

Hon försöker se sig själv i samma situation. 

– Tänk att träna för någonting och sedan få det undanryckt och inte kunna visa vad man går för. Och sedan är det mångas leverne och det man lever på. Jag tror att det skulle vara supertufft om det drabbat oss. Men samtidigt, som situationen ser ut så går det inte att göra på ett annat sätt just nu. 

Här dyker Samuelsson upp i norrmannens intervju

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.