Sköt bort guldet: ”Jag är tacksam”

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Mona Brorsson gick för guld i VM-jaktstarten. 

Men i det sista stående skyttet blev det fyra bom för svenskan – som helt missade medalj. 

– Jag är alldeles borta i tankarna. Det är en riktigt dålig serie, säger hon efteråt.

Hanna Öberg och Mona Brorsson hade fina utgångslägen inför söndagens jaktstart. Svenskorna var fyra och femma, 13 respektive 21 sekunder bakom ledande Anastasija Kuzmina. 

Mona Brorsson såg till att bättra på det utgångsläget rejält redan efter första skyttet. Svenskan sköt fullt och hängde med i en tätkvartett som brutit sig loss. 

Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter det andra liggande skyttet gick tyskan Denise Hermann ut i ledning – tätt följd av Brorsson. 

Svenskan tappade på Hermann i spåret, men tyskan sköt två bom i det första stående – medan Brorsson fyllde. 

Samtidigt bommade konkurrenterna även där bakom, och Brorsson gick ut i ensam ledning med 33 sekunders marginal. 


LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta. 


Mona Brorsson missade guld efter fyra bom

Brorsson hade guldvittring i det sista stående skyttet – men där kom fyra bom.

– Fruktansvärt tungt. Så tungt, så tungt, säger experten Björn Ferry i SVT. 

– Jag vet själv hur det är, det känns som att man knappt kan visa sig i offentligheten. 

Foto: SVT

Chanserna till medalj försvann helt i och med missarna, eftersom åkarna där bakom stod för bättre insatser på vallen. Efteråt var det en uppgiven Mona Brorsson som försökte förklara vad som hänt. 

– Det är lite förargligt. Lite surt. Den övergripande känslan är faktiskt positiv – jag har aldrig varit på pallen förut. Idag hade jag chansen. Jag stod och sköt om VM-guldet. Otroligt häftigt. Men det är klart att jag är besviken för jag slarvade verkligen bort det, säger hon.

”Jag är alldeles borta i tankarna”

Vad var det som hände vid sista skyttet?

– Jag glider in på stadion, hör jublet från publiken och tankarna springer i väg där. Jag är redan (mentalt) ute på sista varvet och tänker på vad som händer efter skyttet. Jag tänker på alla som är på plats, som hejar på mig, familj och vänner… 

– När jag kommer in till skyttet är tankarna fortfarande i väg. De fladdrar liksom in i framtiden i stället för att vara här och nu. Jag är alldeles borta i tankarna. Det är en riktigt dålig serie.

Foto: SVT.
Foto: SVT.

Efter att Mona Brorsson korsade mållinjen slog hon ut med armarna i en gest mot publiken. Hon förklarar nu:

– Jag ville vinka till publiken. De var fantastiska som stöttade mig hela vägen. Det är speciellt... Jag stod där och sköt om guldet. Jag kände att jag måste ge lite tillbaka till dem, säger hon.

Ska ta hjälp av mental tränare

28-åringen ska nu försöka omvandla besvikelsen till något positivt. 

– Det här var en läropeng. Nästa gång sitter skotten. Man kan föreställa sig och jobba mentalt, men nu har jag verkligen varit i den här situationen på riktigt också. Jag känner mig ganska positiv. Det såg ut som att jag grät på någon bild, men det var faktiskt vinden. Något som jag alltid får. Jag får alltid börja med att torka tårar innan jag skjuter, säger hon och skrattar.

Nu kommer hon att ta hjälp av den mentale tränaren Göran Kenttä.

– Jag har en plan att jag ska snacka lite med honom i kväll. Jag är trygg i åkningen och nu har jag varit i den här situationen. Vi får se vad han säger, om han har några bra tips till mig, säger Brorsson.

Sedan blir det förmodligen en hel del pussel.

– Man måste ge utrymme för alla känslor, men samtidigt inte ha dem för länge. Man måste också ladda om. Det handlar om små, små, grejer. Det blir att fundera nu i kväll, sen måste man släppa det och fokusera om. Det blir väldigt mycket pussel i vårt hus (damernas). Vi har säkert tio stycken och har väl lagt en tre, fyra, fem stycken nu. Det rullar på.LÄS MER: Björn Ferrys förändring i tv - efter kritiken från SVT 


Denise Hermann vann guld efter ett imponerande slutvarv. Tiril Eckhoff tog silver och Laura Dahlmeier silver. 

Hanna Öberg blev femma. Mona Brorsson slutade till slut sjua. Anna Magnusson åkte in som elva och Linn Persson blev 21:a.

– Mona gör ett riktigt imponerade lopp fram till sista skjutningen. Hon har garanterat lärt sig mycket och kommer lyfta sig efter det här, säger Hanna Öberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.