”Jag börjar bli färdig med fjärdeplatser nu”

Allt du behöver veta om VM
Hanna Öberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Det räckte inte den här gången heller. 

Hanna Öberg slutade fyra för tredje gången på VM.

– Jag börjar bli färdig med fjärdeplatser nu, säger Öberg efter singelmixedstafetten. 

När sju tävlingar är av avgjorda på skidskytte-VM i Antholz står Sverige fortfarande utan medalj. 

För Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg nådde inte hela vägen upp till pallen i singelmixedstafetten, distansen där de tog brons på VM för ett år sedan.

Öberg gav Sverige en fin start på den första sträckan när hon sköt fullt i det första liggande skyttet. 24-åringen tvingades till ett reservskott i det stående skyttet – men det gick snabbt och hon kunde skicka ut Sebastian Samuelsson som trea. 

Samuelsson bommade ett skott i både liggande och stående, och Sverige tappade dyrbara sekunder på den andra sträckan. 

Men Hanna Öberg såg till att köra upp Sverige på medaljplats igen när hon sköt snabbast av alla i det liggande skyttet och gick ut i tät tillsammans med Schweiz och Norge. 

Men i det stående skyttet kom problemen. Öberg bommade ett skott, tvingades sedan ta till hela två reservskott för att få ner pricken och Samuelsson gick ut som fyra på sin sista sträcka. I sitt liggande skytte fyllde Samuelsson och var återigen tillbaka på medaljplats men med två bom i det sista skottet räckte det inte till pallen.

Norge vann före Tyskland och Frankrike, och Sverige slutade alltså fyra. 

Hanna Öberg: ”Tycker att vi gör det bra i dag”

Det är Öbergs tredje raka fjärdeplats på VM, hon slutade fyra även i jakstarten och distansloppet. 

– Jag börjar bli färdig med fjärdeplatserna, men jag tycker att vi gör det bra i dag. Man är inte dålig när man kommer fyra, vi gör en bra stafett men tre lag är bättre än oss, säger Hanna Öberg och fortsätter:

– Men det är klart att det hade varit roligare att stå här med medalj, det tycker vi väl alla. Men jag tar med mig det in i de återstående tävlingarna. Jag har bra chanser i alla lopp som är kvar.

Nu återstår först stafett på lördag och sedan masstart på söndag på VM-programmet. 

Öberg som tog tre medaljer på VM i Östersund, guld i distansloppet, silver i stafetten och guld i mixedstafetten har inte gett upp hoppet om medaljer.

– Jag tar med mig det här in i de återstående tävlingarna. Jag har bra chanser i alla lopp som är kvar, säger hon.

”Självklart är man lite besviken”

Svenske tränaren Johannes Lukas om Sveriges tredje fjärdeplats på fyra dagar:

– Singelmixed är en väldigt tajt tävling, det ser vi dag. Det är tråkigt att det blir en fjärdeplats igen, självklart är man lite besviken. Men det var ändå ett bra lopp. Vi visst innan att det kunde bli en sådan här tajt tävling. 

Hur ska ni jobba vidare för Hanna Öberg ska få en medalj?

– Hon har gjort det jättebra hittills, det är bara att fortsätta. Jag är inte orolig över hennes situation. Nu gäller det för henne och Sebastian att återhämta sig i morgon och ladda om för stafett och masstart. 

Var finns den största medaljchansen?

– Om man ser till statistiken är det damstafetten. Men jag tror att Hanna är en bra chans i masstarten också. 

”Vi måste vara nöjda”

Sebastian Samuelsson var även han nöjd trots den missade medaljen. 

– Jag tycker att vi båda gör bra lopp, i slutändan är det någon bom för mycket. Men överlag tycker jag att vi kan vara nöjda, säger Samuelsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.