Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blytung start för svenskarna i VM

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

ANTHOLZ/STOCKHOLM. Det blev en tung VM-premiär för det svenska skidskyttelaget. 

Sverige var långt efter i mixedstafetten, där både Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin tvingades åka straffrunda.  

Detta trots en supersträcka från Hanna Öberg – som var snabbast av alla på vallen. 

– Det är klart att den totala insatsen kanske inte är där vi önskat vara, säger Öberg. 

Sverige jagade medalj i mixedstafetten under VM:s första dag. Linn Pehrsson, vanligtvis en stabil stafettåkare och med sin bästa säsong hittills i ryggen, tog hand om första sträckan för Sverige – men fick problem direkt i det liggande skyttet. 

Svenskan sköt två bom men räddade upp det hela med reservskotten, samtidigt som hon hamnade en bit efter täten. 

Pehrsson gick hårt på andra varvet i sitt försök att ta in på åkarna där framme, vilket straffade sig i det stående skyttet. Det blev tre bom, men hon klarade sig utan straffrunda. 

– Det är lite orutinerat, säger experten Björn Ferry i SVT. 

– Hon åkte för fort på andra varvet, och då straffar det sig. 

Hanna Öberg stod för superskytte

Linn Persson: 

– Jag kom in och hade lite för hög belastning, jag gick lite för hårt på andra varvet. 

Björn Ferry tyckte det var lite orutin att gå ut för hårt. 

– Jaha. Jaja, tycker han det så. 

Men du tycker själv att du gick för hårt? 

– Jag gick inte direkt och mysåkte. Men jag låg lite efter, fick inte riktigt någon rygg och måste gå på lite för det går ju fort där framme också. Hänger man inte med från start får man försöka göra någonting åt det. Men i efterhand hade jag försökt göra någonting annorlunda, om jag vetat hur det skulle bli. 

Hanna Öberg körde ut som 16:e när det var dags för den andra sträckan – men skulle se till att Sverige avancerade rejält i fältet. 

Den svenska stjärnan slog nämligen till med superskytte. Öberg hade snabbast skjuttid av samtliga åkare, 25 sekunder i liggande och ruskiga 18 sekunder i stående – och skickade ut Jesper Nelin som åtta. 

– Hanna gör det här med bravur, säger experten Helena Ekholm i SVT. 

Sverige elva efter straffrundor

Nelin höll ihop det vid första skyttet, men klappade igenom under det andra – där han till slut tvingades ge sig ut i straffrundan. Svensken var 1:34 bakom ledaren Lukas Hofer efter det stående skyttet, och Sveriges chanser till en framskjuten placering var borta. 

Även Sebastian Samuelsson hade en tuff dag på vallen. Samuelsson sköt visserligen fullt i det liggande, men darrade rejält i stå och fick även han åka en straffrunda. 

Norge vann mixedstafetten före Italien och, något överraskande, Tjeckien. 

Sverige körde till slut i mål som elva, två minuter efter Norge. 

– Det är klart att den totala insatsen kanske inte är där vi önskat vara. Men det här är bara första tävlingen på ett mästerskap med många tävlingar. Nu har vi fått köra premiären och jag tror att alla har något bra att ta med sig från dagen, säger Hanna Öberg. 

Öberg tror att de svenska åkarna kan ha påverkats av den höga höjden i Antholz. 

– Förra veckan var vi på 1400 höjdmeter och nu har vi klivit upp lite högre till drygt 1600 och det är ändå något som jag tycker att jag känner av lite grann fortfarande. Men jag är också säker på att det kommer att bli bättre och bättre för varje dag. Att redan i morgon kommer det att vara ännu bättre.

Norska gulddramat: ”Det här är sjukt”

Johannes Thingnes Bö sköt hem stafettguldet till Norge

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.