Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björndalens nya liv – i tre olika länder

Ole Einar Björndalen hade gärna fortsatt sin karriär som skidskytt några år till men tvingades lägga av när kroppen inte orkade längre. Foto: DENIS KOSTYUCHENKO / SPUTNIK/IBL
Björndalen med sambon Darja Domratjeva.
Foto: EMIL MALMBORG / © BILDBYRÅN

RUHPOLDING. Ingen har varit lika framgångsrik. 

Och hade kroppen inte sagt ifrån hade Ole Einar Björndalen, 45, gärna fortsatt med skidskyttet flera år till. 

– Men jag älskar mitt nya liv. Det är bara Volvo och hund som saknas, säger Björndalen, som bor i ett lyxhus i Minsk, byggt av sambon Darja Domratjeva. 

När Marit Björgen korsade mållinjen i damernas tremil i Pyeongchang i februari förra året säkrade hon inte bara ett nytt OS-guld. Hon krossade också landsmannen Ole Einar Björndalens rekord som tidernas främste vinterolympier. 

– Marit var en fantastisk idrottare, så jag kan inte säga att jag grämer mig speciellt mycket över det. 

Rekordförlusten till trots, den norske skidskytteikonens meritlista är blytung:

• Åtta OS-guld (totalt 13 OS-medaljer).

• 20 VM-guld (totalt 45 medaljer).

• 94 världscupsegrar och sex totalsegrar.

• Dessutom en världscupseger i längd. 

Säsongen 1997/98 lyckades Björndalen vinna allt man som skidskytt kan under en och samma säsong: Totala världscupen, OS-guld och VM-guld. 

Ole Einar Björndalen är historiens mest framgångsrika skidskytt hittills. 

När OS i Sotji avgjordes 2014 hade Ole Einar Björndalen hunnit fylla 40 år, men åldern var knappast ett problem. I bagaget hem från Ryssland hade norrmannen två OS-guld, sprint och mixstafett. 

Ole Einar Björndalen jublar efter segern i skidskyttesprinten under OS i Sotji. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Planen var att köra OS även fyra år senare, i Pyeongchang förra vintern. Men så blev det inte. Björndalen fick långdragna förkylningsproblem och missade mängder med träningstimmar. Resultaten uteblev när kroppen strejkade.

Och i mitten av januari förra året kom beskedet: Ole Einar Björndalen petades från den norska OS-truppen. 

– Det kändes som ett stort nederlag och det dröjde innan jag kom över det, säger Ole Einar Björndalen, som några månader senare lämnade beskedet att karriären var över. 

– Motivationsmässigt hade jag kunnat fortsätta flera år till, lätt. Men kroppen sa ifrån. Belastningen blev för stor i slutet, och jag hade dessutom problem med hjärtflimmer. 

– Egentligen var det inte konstigt att kroppen inte orkade längre, jag hade pushat den stenhårt sedan tonåren. 

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2019 – allt du behöver veta

 

”Kan inte släppa det”

Det är ”skidskyttets grand prix”, världscuptävlingen i tyska Ruhpolding, när vi ses och Ole Einar Björndalen är precis som alla andra år på plats – trots att han lagt av. 

– Jag kan inte släppa det här, det har varit hela mitt liv. Jag har levt för skidskytte sedan jag var tolv år, säger Ole Einar Björndalen, som nu är där av en helt annan anledning. 

Han är expert hos den norska tv-kanalen TV2. 

– Det känns väldigt spännande och som en stor utmaning. Och jag har en idé om att jag vill göra något nytt. Jag vill ge tv-tittarna något som de inte riktigt har hört förut, och jag hoppas att min erfarenhet ska kunna bidra till det. 

Trots att Ole Einar Björndalen lagt av är han populär hos skidskyttepubliken. Foto: JAN HUEBNER / IMAGO/IBL

När Björndalen står i den mixade zonen, området där journalister får intervjua de förbipasserade skidskyttarna efter loppen, har han inga problem med att få åkarna att stanna till hos honom.

Och kanske är det inte så märkligt, för många har Ole Einar Björndalen varit den stora idolen och förebilden. 

– Jag försöker vara professionell och jobba på samma sätt som ni journalister. Men det är klart att jag känner många av de tävlande, så är det ju. 

Funktionärerna i Ruhpolding flockas kring Björndalen, många vill ta en bild tillsammans med skidskytteikonen. Det märks att han är en gigant i de här kretsarna. 

Ute i spåren dominerar de norska åkarna stort, bröderna Bö tar dubbelt i sprinten.

– Jag tror att norrmännen kommer att dominera under VM i Östersund också. 

– Men jag tror på Sverige också, de har bra lag på både dam- och herrsidan. Och med tanke på hur de presterade under OS och att det nu väntar ett VM på hemmaplan, det talar för svensk succé i Östersund. Jag tror att de satsar stenhårt på det. 

Sebastian Samuelsson har gjort sig känd för att uttala sig i dopingfrågor, något som imponerar Ole Einar Björndalen. Foto: NISSE SCHMIDT / TT NYHETSBYRÅN

Svenske Sebastian Samuelsson har inte bara gjort sig känd för att vara en duktig skidskytt, 21-åringen är också väldigt engagerad i dopingdebatten.

– Jag tycker att Sebastian är oerhört modig, och jag tror att det är viktigt för honom att göra sig hörd i dopingdebatten. Jag ser inte alls att det skulle påverka hans träning och tävling negativt, säger Ole Einar Björndalen, som själv har tydliga åsikter när det kommer till doping: 

– Jag tycker att straffen är alldeles för låga. Åkare som har varit dopade kommer tillbaka alldeles för snabbt. 

Åtta OS-guld

Namn: Ole Einar Björndalen.

Ålder: 45 år. 

Bor: Minsk, Vitryssland. Även Norge och Österrike. 

Familj: Frun Darja Domratjeva, 32, och en tvåårig dotter.

Största idrottsmeriter: 8 OS-guld, 20 VM-guld, 94 världscupsegrar och 6 totalsegrar i världscupen. 1 världscupseger i längd.  

Gör i dag: Expertkommentator på norska TV2.

Gift för andra gången 

Ole Einar Björndalen var gift med den italienska skidskytten Nathalie Santer i sex år. När han återigen hittade kärleken var det även denna gång en skidskytt, vitryskan Darja Domratjeva. Det var skidskytten Björn Ferry som i sin bok ”Ferry tales” 2014 avslöjade Björndalens och Domratjevas förhållande. 

Men det var först två år senare, när paret väntade barn, som det bekräftades att de var ett par. Nu lever de familjeliv, till stora delar i Minsk i Vitryssland. Där har Darja Domratjeva, som är uppvuxen i en arkitektfamilj, byggt ett lyxhus – ett projekt som har pågått i åtta år.

– Vi bor i Minsk till stor del men även i Österrike och Norge. Hur det blir i framtiden får vi se, just nu trivs vi väldigt bra med att ha det så här, säger Ole Einar Björndalen och berättar vidare om lyckan:

– Jag har varit på resande fot i stort sett hela mitt liv, och att nu ha allt det där vanliga, familj och hus... det är magiskt. Egentligen är det väl bara Volvo och hund som saknas. 

Darja Domratjeva och Ole Einar Björndalen efter en en jippo-tävlingen World Team Challenge där paret medverkade i december. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/EIBNER EUROPA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Björndalen lyser när han pratar om sitt familjeliv. 

– Det är familjen som jag har lagt mest tid på sedan jag slutade, och det vill jag fortsätta att göra. Vår dotter är två år, och att få spendera tid med henne och Darja är fantastiskt. 

”Då kan jag köra direkt”

Även om det har gått ett år sedan världens bäste skidskytt genom tiderna lade skidor och gevär på hyllan så är han fortfarande aktiv. 

– Jag tränar varje dag, det måste jag göra för att må bra. 

Några åkare far förbi i spåret en bit bort. Jag frågar om Björndalen saknar att inte vara där ute längre. 

– Nej, inte alls. 

Vilken nivå han skulle vara på om han trots allt tog på sig skidorna och tävlade igen?

– Ge mig 14 dagar så skulle jag kunna vara i toppen av ett världscuplopp. En bra stafettsträcka skulle jag kunna gå ut och göra nu direkt.