Foto: Christophe Pallot/Agence Zoom
 Foto: Christophe Pallot/Agence Zoom

Björndalen: "Hela idrotten är rutten"

Publicerad

Ole Einar Björndalen har dominerat skidskytte-sporten i många år.

Nu berättar han om dopingmisstankarna mot honom – och skandalen i cykelsporten.

– Hela idrotten är totalt rutten, säger han enligt VG.no.

Ole Einar Björndalen har vunnit allt man kan vinna och lite till i skidskyttesporten.

I en sport som inte har drabbats särskilt hårt av doping, menar ändå Björndalen att det funnits misstankar mot honom.

Inte hemma i Norge, men väl i Österrike och Italien där han har bott under långa perioder.

– Bland folket där är det en annan kultur. I Norge har jag aldrig upplevt några misstankar mot mig. I Österrike och Italien är det annorlunda. Där upplever man misstankar som elitidrottare.

"Naturligt att det kommer"

Att ingen i Norge har riktat misstankar mot honom sätter han ett högt pris på.

Men att det funnits misstankar mot honom från andra länder gör inte att han känner sig orättvist behandlad.

– Nej, det har jag aldrig tänkt på. Är man duktig i en idrott är det naturligt att de kommer. Men jag har förberett mig till tävlingar så gott jag har kunnat i många år, och jag har levt efter sunda principer. Det har jag tänkt fortsätta med.

Björndalen, som gillar cykling och har cyklat på vägarna där Tour de France körs, har följt turerna runt Lance Armstrong som varit den sista tiden.

39-åringen tycker att utvecklingen är tragisk.

– Det är ruttet, alltihop. Hela idrotten är totalt rutten när det är så många som har hållit på med doping. Nu har de största stjärnorna erkänt det också.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag