"Det är klart att den finns en oro över att folk ska reagera jättestarkt. Men det får jag ta i så fall", säger Björn Ferry om sin bok. Foto: Emmalisa Pauly"Det är klart att den finns en oro över att folk ska reagera jättestarkt. Men det får jag ta i så fall", säger Björn Ferry om sin bok. Foto: Emmalisa Pauly
"Det är klart att den finns en oro över att folk ska reagera jättestarkt. Men det får jag ta i så fall", säger Björn Ferry om sin bok. Foto: Emmalisa Pauly
Foto: Emmalisa PaulyFoto: Emmalisa Pauly
 Foto: Emmalisa Pauly
Björn Ferry korsar mållinjen som OS-guldmedaljör i Vancouver 2010. Foto: Nils JakobssonBjörn Ferry korsar mållinjen som OS-guldmedaljör i Vancouver 2010. Foto: Nils Jakobsson
Björn Ferry korsar mållinjen som OS-guldmedaljör i Vancouver 2010. Foto: Nils Jakobsson
Förra skidskyttestjärnan Helena Ekholm är en av tjejerna som pekas ut som mobbare i boken. Foto: Joel MarklundFörra skidskyttestjärnan Helena Ekholm är en av tjejerna som pekas ut som mobbare i boken. Foto: Joel Marklund
Förra skidskyttestjärnan Helena Ekholm är en av tjejerna som pekas ut som mobbare i boken. Foto: Joel Marklund
Wolfgang Pichler och flera andra tränare sågas i boken som "odugliga". Foto: Robban AnderssonWolfgang Pichler och flera andra tränare sågas i boken som "odugliga". Foto: Robban Andersson
Wolfgang Pichler och flera andra tränare sågas i boken som "odugliga". Foto: Robban Andersson
Ferry uppmanade Charlotte Kalla att onanera i OS-byn. Foto: Nils Petter NilssonFerry uppmanade Charlotte Kalla att onanera i OS-byn. Foto: Nils Petter Nilsson
Ferry uppmanade Charlotte Kalla att onanera i OS-byn. Foto: Nils Petter Nilsson

Björn Ferry skriver om norrmännens fester

Publicerad

De norska skidskyttarna ägnade sig åt vilda spritfester, mitt under pågående tävlingssäsong.

Det hävdar Björn Ferry i sin nya bok, där han pekar ut Emil Hegle Svendsen, Tarjei Böe och Lars Berger som de värsta festprissarna.

– Alla såna saker som kommer ut skulle man helst vara utan, säger Bergers manager Emil Søbak Gundersen till SportExpressen.se.

Björn Ferrys bok "Ferry Tales" präglas av öppenhjärtighet och frispråkighet. I den kommande boken berättar Ferry om sin vardag som professionell skidskytt och OS-guldmedaljör – och om sina möten med profiler som Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Helena Ekholm.

Ett annat ämne som återkommer är hans samkväm med det norska skidskyttelandslaget – ett lag som inte är främmande för kontroverser. Tidigare i år fick Emil Hegle Svendsen, Tarjei Böe och Johannes Thingsnes Böe en skriftlig reprimand från det norska skidskytteförbundet.

Då hade man gett sig ut på stan i samband med världscupstävlingarna i slovenska Pokljuka, druckit alkohol, badat i en sjö och släppt ut luften ur däcken på rivaliserande landslags bilar, däribland Sveriges.

"Kom hem fyra"

Och i Ferrys bok beskrivs en blöt kväll i april 2012. Ferry var i Ryssland inför en av sista tävlingarna för säsongen och gjorde sällskap med de norska stjärnorna.

"Jag och pappsen satt med norrmännen. Vitt vin för mig. Rödvin för pappsen. Vet inte hur mycket jag drack. Tillräckligt. Drog hem först av alla vid halvett. Bussen till tävlingen skulle gå vid tiotiden. Gick ner till frukosten strax innan nio och där satt Emil Hegle Svensden och Tarjei Böe. Tarjei var helt vit i ansiktet.

– Kom hem fyra, sa han", skriver Ferry i boken.

Senare samma dag efter tävlingen – som inte ingick i världscupsäsongen – fortsatte festandet.

"Nytt uteställe på kvällen. Både mat och dryck. Fortsatte med vitt vin och bubbel. Hittade Svendsen och Böe på övervåningen i ett moln av lakritsdoft. Vattenpipa. Testade. Hostade", skriver Ferry.

"Då började festen på riktigt"

I en dagboksanteckning som dateras en dryg vecka senare dyker landslagsprofilen Lars Berger upp i boken.

"Buss tillbaka på hotellet, låg i sängen halv ett och då började festen på riktigt för de flesta. Norrmannen Lars Berger stormade in i receptionen när jag hasade till frukosten klockan sju", skriver Ferry.

Även Petter Northug får sig en känga i boken.

"Ja, inte har jag tänkt köra bil i dyngfyllan som Petter Northug. Han måste ju vara fullständigt dum i huvudet. På riktigt", skriver Ferry.

– Jag vill inte kommentera saken, säger Northugs manager Are Sørum Langås till VG.

Norska svaret

SportExpressen.se har sökt Emil Hegle Svensden och Tarjei Böe. Lars Bergers manager Emil Søbak Gundersen medger att han inte är helt nöjd med att hans klient förekommer i boken.

– Alla såna saker som kommer ut skulle man helst vara utan, säger Gundersen till SportExpressen.se.

– Säsongen var ju inne på slutet när de var i Ryssland. Det var en avslutning och ett firande. Men biten är ju så klar inte förenlig med toppidrott och tävlingar. Det är inte bra att sånt förekommer.

Gundersen tror att Ferry är inställd på att hans bok kommer att bli omdiskuterad.

– Björn Ferry har säkert tänkt igenom vad alla hans vänner från skidmiljön ska tänka. Han har säkert tagit med i beräkningen att om han har varit kritisk så kan det bli dålig stämning. Samtidigt är en idrottsutövares liv så formulär 1A, att om man ska kunna sälja en bok så måste man hitta något som medierna och andra tycker är intressant. Vill man sälja så är det bra att kritisera, säger han.

Hur kommer Lars själv att reagera när han hör om hur han omnämns i boken?

– Lars kommer att le och säga "ja, det blev för sent den kvällen". Sedan kommer han att ge sig ut på skidorna igen. Lars tar inte det här som ett hot.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag