Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Succétränaren skriver nytt med landslaget

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Succétränaren Johannes Lukas har tagit svenskt skidskytte till nya höjder. 

Nu förlänger han sitt kontrakt med svenska skidskytteförbundet till 2026.

– Vi har ett starkt tränarteam där våra personligheter och kompetenser kompletterar och överlappar varandra, säger sportchef Anna Maria Uusitalo i ett pressmeddelande. 

När 28-årige Johannes Lukas tog över det svenska skidskyttelandslaget efter sin mentor Wolfgang Pichler år 2019 var han en doldis för de flesta. 

Men succén har varit omedelbar och under VM i Pokljuka gjorde Sverige sitt bästa mästerskap någonsin och tog sex medaljer och förra årets världscupsäsong gav hela 31 svenska pallplatser.   

Den här säsongen har även den fortsatt i framgångens tecken och vid 21 tillfällen har det varit svenskt på pallen i världscupen. Lukas har som följd av framgångarna ryktats vara aktuell för andra uppdrag.  

Förlänger med Sverige

Men nu står det klart att han fortsätter leda de svenska skidskyttarna även framöver.

– Långsiktighet och kontinuitet är nyckelfaktorer för sportslig utveckling, säger Rikard Grip, Skidskytteförbundets Generalsekreterare i ett pressmeddelande. 

– Därför är jag väldigt nöjd över att vi redan nu har tränarteamet klart fram till 2026 

Målet är att bredda sporten men också att göra Sverige världsledande innom sporten. 

– Vi har ett starkt tränarteam där våra personligheter och kompetenser kompletterar och överlappar varandra, säger sportchef Anna Maria Uusitalo. 

– Vi förenas i en gemensam målsättning som är att alltid göra det bästa för de aktiva och för Svenskt Skidskytte. För att uppnå målet så söker vi ständigt efter utveckling och det känns mycket bra att tillsammans få fortsätta den resa vi ännu bara har börjat på, fortsätter hon. 


Här är ledarteamet i skidskyttelandslaget

Anna Maria Uusitalo, Sportchef

Johannes Lukas, Huvudtränare

Mattias Nilsson, Assisterande tränare och logistikansvarig

Johan Hagström, Skyttetränare

Jean-Marc Chabloz, Skyttetränare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.