Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Attacken mot Norge: ”Horribelt – inte bra”

Ole Einar Björndalen. Foto: DENIS KOSTYUCHENKO / SPUTNIK/IBL
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

ANTHOLZ. Ole Einar Björndalen är en ikon inom norskt skidskytte.

Men nu går norrmannen till attack mot det egna hemlandet. 

– Det är horribelt och inte bra gjort av regeringen, säger Björndalen till TV2.

Ole Einar Björndalen är tidernas mest framgångsrika skidskytt. Den norske ikonens meritlista är blytung: Åtta OS-guld (totalt 13 OS-medaljer). 20 VM-guld (totalt 45 medaljer). 94 världscupsegrar och sex totalsegrar.

Men för två år sedan avslutade Björndalen karriären och har sedan dess bland annat jobbat som tv-expert i Norge. 

Och i höstas kom det lite oväntade beskedet, Björndalen blev tillsammans med frun  Darja Domratjeva tränare för det kinesiska skidskyttelandslaget. 

Björndalen och Domratjeva ska lyfta det kinesiska landslaget inför hemma-OS i Peking om två år.

– Det är ett ungt lag med höga ambitioner och stor utvecklingspotential, har Björndalen tidigare sagt. 

”Det är horribelt”

Men efter en granskning av den norska tv-kanalen TV2 är Ole Einar Björndalen nu kritisk till hur hårdsatsande Kina får pengar – och det från hans egna hemland Norge.

TV2 har avslöjat att den norska regeringen har skänkt 3,2 miljoner kronor från den norska statens idrottsbudget för att hjälpa Kina att bli medaljvinnare under Peking-OS.

De dryga tre miljonerna kronorna som använts till Norges Kina-avtal kommer från det statliga spelbolaget Norsk Tipping överskott, och det är pengar som egentligen är avsatta för norsk barn- och ungdomsidrott. 

– Det är horribelt och inte bra gjort av den norska regeringen. De har tillräckligt med pengar för att ta det på andra sätt. Norsk ungdomsidrott behöver alla pengar de kan få, de behöver varje öre, säger Ole Einar Björndalen till TV2. 

Norges idrottsminister Berit Kjöll har försvarat fördelningen av pengarna.

– Spelöverskottet som vi får från Norsk Tipping kommer att gå till idrottsändamål. Och det här har vi definierat som ett sådant, säger hon.

 

LÄS MER: Skidskytte-VM 2020 - allt du behöver veta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.